"Земя!!! Виждамe земя за първи път от 3 месеца!!! Барбадос, пристигаме!!!" - това е една от последните реплики на Стефан Иванов и сина му Максим, които успешно приключиха своето плаване през Атлантическия океан с гребна лодка. Това е своеобразен рекорд по няколко повода:

 • Първата българска океанска гребна експедиция 
 • Максим е най-младият гребец, прекосил Атлантическия океан.
 • Първото прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад през сезона на ураганите (юли - октомври).

Когато тръгват от Портимао, Португалия, Максим е на 16 години и 293 дни. Това го прави "най-младият океански гребец в света, успешно прекосил океан", според официалния регистър на океанските гребни експедиции на Ocean Rowing Society.


Двамата изминават разстоянието от 8230 км (4444 морски мили),
като прекарват  общо 105 дни в океана.

Каузата на тяхното прекосяване на Атлантическия океан е да стимулират повече хора да вземат решение да бъдат потенциални донори на органи след смъртта си и споделят решението си със своите близки - така почти всеки може да спаси човешки живот! В момента над 1150 българи чакат орган за трансплантация.

"Какво няма да потрябва нито на теб, нито на наследниците ти след като умреш, но може да се окаже най-ценното нещо на света за някой друг?

Твоето сърце, бял дроб, черен дроб, бъбрек или друг орган."

Това са фразите, които ви посрещат на Фейсбук страницата на NEVEREST, където през цялото време двамата споделяха какво им се случва по време на пътуването. Профилът им в 
 
Българската океанска гребна лодка NEVEREST пристига благополучно в Барбадос (Карибски острови) в 12:00 часа местно време на 6-ти октомври, 2020 г. По време на пътуването семейството е направило една спирка за 9 дни на остров Ланзероте, (Канарски острови), за да могат да ремонтират авто-пилотната система и течовете на плавателния съд. Лодката са построили сами за целта на експедицията.

Гребците имат различни и изключителни преживявания през цялото плаване - бури, летящи риби, пирати, нощно гребане, проблеми с оборудването и т.н.

Давиде е първият човек, когото виждат след цели 88 дни. Той идва с неговата лодка, на чийто борд са кучето и котката му, за да им донесе храна. Повечето други моряци стоят далеч от морето заради сезона на ураганите, ограниченията наложени покрай коронавируса, затворените яхтени пристанища и др. Въпреки лошите метеорологични условия Давиде успешно им доставя провизии. 

Първата океанска гребна експедиция за България приключи успешно. Може би защото е направена със сърце и за сърце. 

Снимка: facebook.com/NeverestOceanRow

 • Новото нормално - как ще изглежда сватба без хора, "Наздраве" и "Горчиво"? (ВИДЕО)
 • 3 идеи как детето да се кротне, като му дадете шепа сухи листа
 • На гости в дома на актрисата Силвия Петкова
 • Майки без съпрузи: кои звезди осиновиха деца, вместо да се омъжат
 • Дора Прангаджийска: Осиновеният търси произхода си, за да нареди пъзела в себе си
 • Поли Гергушева със специална фотосесия в осмия месец
 • Любимата кукла на дъщерята на Серина Уилямс, по която всички са полудели
 • Джъд Лоу е татко мечта! Разходи новородения си син с количка и слинг
 • Шоколад с призраци и още 4 страховити рецепти за предстоящия Хелоуин
 • 8 месеца изолация са достатъчни – на Джесика Алба ѝ е писнало от собственото ѝ семейство