Доброто планиране е пътят към спокойното и безпроблемно пътуване. За целта ви предлагаме няколко безплатни мобилни приложения, които биха могли да са ви от полза от момента, в който се роди идеята ви за поредното приключение.

Нека да започнем с резервация на полета 

Най-добрият вариант е да запазите билета си от приложението на самата авиокомпания, с която ще пътувате. Така няма да имате допълнително оскъпяване и избягвате връзката с посредника. Но ако все още не сте се насочили, може да използвате приложения като eSky или Kayak. И двете предоставят обобщена информация за полетите на почти всички авиокомпании. Полезното в eSky (AndroidiOS) е отделената секция "Оферти". След като зададете критерии за търсене, се извежда информация за месеци напред. Под всеки ден е записана цената на полета. Така лесно може да се ориентирате за кой ден да направите резервацията си.

Полезното в Kayak (AndroidiOS) е възможността да създадете "лист за наблюдение", в който да посочите индивидуални критерии за търсене, като например желаната от вас цена на полета за конкретна дестинация. Приложението ще ви изпрати уведомление в момента, в който полетът удовлетворява заложените от вас критерии за търсене. Освен полетите и в двете приложения може да търсите хотели и наем на коли.

В Booking.com (AndroidiOSсъщо може да си направите резервация за нощувки, но освен хотели може да изберете и други места за настаняване - хостели, къщи за гости и апартаменти. Изборът е богат, а поставените рейтинги и коментари от други потребители ще ви помогнат да изберете най-доброто за вас място. Тук може да намерите доста предложения - с включен процент отстъпка, както и оферти на деня.

Идва и денят на полета

Приложението Flight Tracker (AndroidiOS) е изключително полезно. Чрез него може да получите подробна информация не само за полета, но и за летището - как изглежда, различни факти, пристигащи и заминаващи полети, локално време и карта на извършваните полети. Информацията за авиокомпаниите също е доста подробна - от информационното описание до осъществяваните полети. За всеки полет ще намерите информация за номера му, часа на излитане и гейта. Приложението предоставя възможност да запазите вашия полет в отделна секция, където ще имате бърз и лесен достъп до него.

Приложението Flight Board (AndroidiOS) е насочено главно към предоставяне на информация за полетите - пристигащи и заминаващи, номер на полета, час на излитане, терминал и гейт.

Полетът ви е пристигнал, но нямате трансфер? За да наемете такси, може да използвате приложението Beat (Android; iOS). С негова помощ ще може да поръчате лицензирано такси, без да имате допълнителни надценки.

Ако не желаете да наемате такси, приложението Uber (AndroidiOS) ви предоставя възможност за споделено пътуване както индивидуално, така и с други пътници във вашата посока, за да бъде пътуването ви по-евтино.

От друга страна приложението Moovit (AndroidiOS) ще ви даде информация за всичките опции за придвижване с обществения транспорт. Изключително удобно и полезно, то ще ви упъти в реално време как да стигнете от точка до точка, напътства ви, докато пътувате, показва ви всяка спирка и ви известява за слизане. Хубавото е, че приложението се обновява непрекъснато, когато има промяна в графика. Налично е за доста страни по цял свят. Недостатък е, че работи единствено при наличен интернет.

Време е и за най-приятната част. Вече сте пристигнали до избраната дестинация и сте готови за приключение. Но животът на туриста не е лек! Очаква ви ранно ставане и много път. За да организирате деня си, може да използвате приложението Google Trips (AndroidiOS) - с добър интерфейс и лесно за използване. Като начало тук може да откриете полезна информация за населеното място - телефони при спешна нужда, клиники, места за пазарувате, използвана валута, интернет, транспорт - градски и междуградски... Приложението предлага различни дневни планове, които може да следвате.

Ако желаете сами да организирате деня си, може да разгледате забележителностите и по отделно. Приложението предлага навигация до всеки избран обект. Ако сте набелязали няколко места, които желаете задължително да посетите, може да си ги запазите като любими, за да имате бърз достъп до тях. Съветваме ви да си свалите предварително картата офлайн, преди самото пътуване, особено ако сте в страна извън Европейския съюз. Тук може да намерите и информация за места за хранене, както и места, на които може да ползвате отстъпка.

Приложението izi.TRAVEL (AndroidiOSви предоставя готови турове, които да следвате. Когато пристигнете до дадена точка, то сигнализира и започва да "говори", давайки ви информация за обекта. Добре е да си носите слушалки. Ако пък не разполагате с такива в момента, може просто да си прочетете текста. Единственото неудобно нещо тук е, че няма български език. Повечето турове са на английски, но може да ги намерите и на италиански, испански, френски, немски, руски...

Triposo (AndroidiOSе също широко използвано приложение. В него може да намерите информация за забележителности, места за хранене и настаняване. В допълнение има и конвертор на валута, както и информация за времето.

Приложението Maps.me (AndroidiOSможе да използвате като GPS навигация. Работи офлайн, картите се свалят предварително на вашето устройство. Може да откриете информация какво има в близост до вас – напр. магазини, ресторанти, кафенета, бензиностанции, аптеки, спирки на градски транспорт, места за настаняване, а освен всичко друго тук ще намерите и информация за обществените тоалетни.

Не забравяйте да си свалите и конвертор на валута. Той ще ви служи за ориентир, ако се наложи да обмените определена сума пари.

Добрата организация е гаранция за спокойно пътуване и приятни изживявания.