Мечтали ли сте някога да захвърлите всичко и да се преместите в слънчев морски град в Италия или в живописно планинско село в Швейцария? Възможно е. При това ще ви дадат и пари. 

Това не е само фантазия. В цяла Европа общините са в търсене на нови жители и предоставят щедри финансови стимули.

Ето шест места в Европа, които привличат нови жители с парични субсидии:

1. Средства за семейства, които искат да се преместят в Албинен, Швейцария

Снимка: iStock

Албинен в швейцарския кантон Вале, подобно на много места в този списък, се бори с обезлюдяването. В момента в красивото алпийско селце живеят около 278 души.

За да увеличи броя на населението, швейцарското правителство предлага на семействата да се установят там, като отпуска субсидии на стойност до 53 000 швейцарски франка или почти 32 000 евро. На хората до 45 години, които имат деца, се отпускат до 10 000 швейцарски франка (почти 13 000 евро за дете).

За да се възползвате от паричните стимули обаче, трябва да сте швейцарски гражданин или да сте живели достатъчно дълго в Швейцария, за да получите разрешение за пребиваване. Всички кандидатстващи за субсидия, трябва да се ангажират да закупят жилище в Албинен и да живеят там в продължение на десет години.

2. Вземете 19 000 евро и живейте в Сардиния, Италия

Снимка: iStock

Сардиния е гореща туристическа точка с диви плажове и множество крайбрежни курорти. Но дивата ѝ вътрешност привлича по-малко посетители и намалява броят на жителите.

Тъй като все повече сардински села са изправени пред демографска криза, регионалното правителство въведе схема за привличане на нови жители. Желаещите да се преместят в селище с по-малко от 3000 жители, ще получат субсидия в размер до 15 000 евро.

Как се приготвя сватба в Италия - вижте във видеото горе.

Парите трябва да се използват за закупуване или ремонт на имот. Правителството е заделило над 45 млн. евро за фондовете за преместване, които са достатъчни за отпускането на 3000 помощи.