Исторически момент за българската общност в Испания.

За по-малко от 10 месеца сънародниците ни от Испания и България се обединиха, за да осъществят идеята за обща опорна точка, която да повлияе за осъзнаването на българската идентичност, история и култура. Инициативата на училище „Родина“ и Асоциация „Малага - България 2010“ постави началото на десетото издание на "Български дни в Малага".

Почетният гост на културния фестивал - изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова пристигна в Малага специално за откриването на паметника на Светите братя Кирил и Методий, както и за връчването на наградите от международния проект "Творчество без граници" 2024.

Г-жа Манджукова беше сред първите, които подкрепиха инициативата на училище „Родина“ и Асоциация „Малага - България 2010“ за изграждането на монумента в град Малага. Развълнувана след поставянето на цветята тя сподели, че от този момент българската идентичност ще има още една опорна точка, вече и материализирана.

Снимка: Йорданка Райкова

Паметникът на Светите братя Кирил и Методий, представляващ бронзов барелеф върху каменен фундамент, се изправи гордо в парк-зоната на бул. Ерера Ориа и ул. Вирхен де Палома. Сред официалните гости от българска страна беше и Алексей Андреев – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Испания, който изрази в речта си благодарност към кметството на гр. Малага за помощта в реализирането на начинанието.

Снимка: Йорданка Райкова

Пръв пред паметника положи цветя и неговият автор – художникът Юлиан Иванов от гр. Беналмадена. По време на празненствата на „Български дни в Малага“ г-жа Райна Манджукова даде личен пример на сънародниците ни за обединение и зад граница, като се включи в хоро заедно с домакините и гостите.

Снимка: Йорданка Райкова