100-годишният ветеран от Втората световна война Том Мур, който миналата година се прочу, събирайки милиони долари дарение за британската здравна система, е починал днес вследствие на усложнения, причинени от COVID-19.

Капитанът бе приет в болница в неделя.

„През последните седмици баща ми се лекуваше от пневмония, но преди няколко дни даде положителен резултат на теста за коронавирус. Той се нуждае от помощ за дишането, но не е в реанимация“ – написа дъщеря му Хана преди два дни в „Туитър“.

През април 2020 г. капитанът събра над 40 милиона долара за британската здравна система, извървявайки 100 обиколки на своя двор по случай стотния си рожден ден.

Снимка: Getty Images

Акцията му предизвика огромен интерес и Мур получи над 125 000 картички за рождения си ден, включително от принц Уилям, Кейт Мидълтън, футболиста Хари Кейн и кралица Елизабет.

През юли ветеранът получи рицарско звание от кралицата на поляната в замъка Уиндзор.

Снимка: Getty Images

Сър Том Мур е роден в Йоркшир. По образование е строителен инженер, а през Втората световна война служи в Индия, Индонезия и Англия. След като съпругата му умира през 2006 г., той се премества да живее при семейството на дъщеря си Хана в Бедфордшър.