Пътешествията могат да са всякакви – самостоятелни с раница на гърба, организирани с тур агенция, семейни в пълна кола или с приятели. Всяко пътуване оставя едно задоволство в съзнанието човек - от красивите гледки, от нежния допир на слънцето върху кожата, от местната храна върху небцето.

Винаги когато съм пътувала някъде надалеч, сякаш съм усещала въздуха около себе си по-лек и цветовете по-ярки. Естествено най-често причината се крие в освобождаването на съзнанието от стреса, събран в ежедневието.

Готови ли сте за едно пътуване като по филмите – с приятели в кола и с много настроение да обикаляте град след град. За радост на Стария континент това е напълно възможно и безкрайно интересно. А най-хубавото е, че може да бъде и бюджетно. Не ви лъжа, казвам го от опит. Но този тип пътувания са невъзможни без добра организация и проучване на дестинациите, през които вашият road trip (пътуване с кола) ще премине. Подсказвам ви 10-те неща, които трябва да направите, преди да запалите колата и да „отлетите“ към своите дестинации.

1. Първа стъпка е да отворите картата и да си изберете една крайна точка. В нашия случай тя беше Мюнхен. Избирайки крайна точка, можете да проследите най-добрия път, по който да минете. Той невинаги е най-прекият. Изберете този, който дава възможност за най-много градове, покрай които да минава, за да можете да разгледате и тях. Хубаво е обаче да разпределите локациите на горе-долу равно разстояние едно от друго. Тоест да се събират равни часове път между всяка междинна точка и естествено си изберете къде да нощувате. В нашия случай на отиване към Мюнхен избрахме да спрем в Белград (Сърбия) и да нощуваме в Загреб (Хърватия), а на следващия ден потеглихме за крайната ни цел, спирайки в Грац (Австрия) и Залцбург (Австрия). Препоръчвам ви в обратна посока да изберете по-различен маршрут, за да разгледате още повече места. На връщане ние спряхме във Верона и Венеция, като по пътя се отбихме и до Музея на Сваровски в Австрия (който силно препоръчвам).

Кристалният великан в Музея на Сваровски
Снимка: Снимки: Личен архив

2. Втора стъпка е да си намерите хотели, в които да нощувате. Естествено, за да е по-евтино, можете да намерите места, които не са в центъра на градовете, което няма да е проблем, ако сте с кола. Ние избирахме и апартаменти, които излизат по-евтино, защото цената се дели на по-голям брой хора. Можете да се спрете и на хостел. Има някои хостели с много интересен интериор и са добре поддържани. Всичко е въпрос на избор и най-вече на бюджет. Ние имахме една нощувка в Загреб, три в Мюнхен (тук бяхме в хотел с интересен дизайн и прекрасно обслужване - хотел "Мокси") и една в Тревизо (до Венеция). Излязоха ни общо 310 лв. за всички нощувки.

3. След това е най-добре да съставите един гъвкав график за дните си. В него е добре да включите местата, които да разгледате в самите градове, както и атракциите, които искате посетите. Съответно да определите колко време на град ще ви е нужно, за да се насладите на мястото.  Дори можете да си набележите ресторанти, в които да опитате местната храна. Имайте предвид, че поради големия наплив от туристи и ограниченото време е напълно възможно да не успеете да влезете в повечето туристически обекти като катедрали, музеи и т.н. Ние си бяхме отделили от 1 до 3 часа на град в зависимост от мястото. Най-ценното е да усетите атмосферата на града, затова се разхождайте, и то много. Минавйте по малки улички и забоиколни маршрути. Избирайте ресторанти с местна кухня и опитвайте дори и странните им предложения. Ние опитахме гриловани жаби и ризото с мастило от сепия в Загреб и бяхме очаровани (най-вече от ризотото) - Коноба Дидов сан. Важно е да си оставите допълнително време, защото винаги може да има неочаквани моменти.

Грац, Австрия
Снимка: Снимки: Личен архив

4. Когато сте с кола, е много важно предварително да се подготвите относно пътните такси. В много европейски държави се използват тол такси, които се заплащат на определени терминали. Таксата се начислява в зависимост от разстоянието, което преминавате. Терминалите са разположени най-често на изходите на градовете. В зависимост от пътя и съоръженията, през които минавате като тунели, мостове и др., таксата се различава. В Австрия например се заплаща винетка, но има и тол такси за специфичните съоръжения. Важно е да знаете всичко това, защото нарушенията лесно се засичат и глобите са големи. Предимство е, че на повечето места за самотаксуване има възможност за плащане с карта.

5. Другите такси, за които трябва да се подготвите, са тези за спиране в градския център (платена зона). На различните места сумите се различават, както и разпределението на зоните. В повечето европейски градове има автомати за самотаксуване, от които можете да си купите билетче, което се поставя на предното стъкло на колата. Ако имате престой и в Сърбия, имайте предвид, че такива устройства няма (или поне ние не видяхме в Белград) и най-добрият начин е да си купите билетче от будка. На повечето места и времето за престой е ограничено, затова е важно да погледнете и тази информация. В Мюнхен например ни обясниха, че най-добрият вариант за паркиране в центъра са платените паркинги. Затова разглеждайте своите опции.

Верона, Италия - градът на Ромео и Жулиета
Снимка: Снимки: Личен архив

Продължава >>

6. Когато преминавате през много държави, проучете и какви са курсовете на различните валути. Дори да сте само с евро, на повечето места има вариант за плащане с карта и не е нужно да обръщате левове в много валути. Но е хубаво да знаете какви са курсовете.

7. Преди да тръгнете е важно да си свалите и GPS приложения, които работят и без интернет. Ако все пак в мобилния ви план е включен безплатен интернет и в Европа, то Google Maps е най-добрата ви опция. Причината е, че всички обекти регистрират местоположението си в Google, което ви улеснява, когато спирате за зареждане или за почивка. А също и в самите градове лесно можете да намерите добри ресторанти, както и самите туристически атракции.

Стадион "Алианц Арена" в Мюнхен
Снимка: Снимки: Личен архив

8. Имайте предвид че могат да ви спрат на границите, затова включете малко време в графика си и за това. Има гранични пунктове, на които проверките са по-щателни (като Сърбия), но и места като границата между Италия и Австрия, където се преминава свободно. Все пак бъдете подготвени и за по-сериозни проверки.

9. Проучете за интересни събития и фестивали, които могат да съвпаднат с вашия престой. Те ще ви помогнат да се докоснете още повече до културата на мястото. Ние например попаднахме на Пролетния фест в Мюнхен и беше може би най-интересната част от почивката ни. Това събитие беше цветно и наситено с културата на Бавария.

Традиционна шатра на Пролетния фестивал в Мюнхен
Снимка: Снимки: Личен архив

10. Не забравяйте да импровизирате. Ако имате възможност, удължете почивката си. Естествено, след като решите да импровизирате, е важно отново да минете през всички стъпки. Но си заслужава. Ние например последния ден решихме, че искаме да разгледаме още от Италия и удължихме екскурзията. За още ден посетихме кулата в Пиза и разгледахме Флоренция. Това „отклонение“ удължи пътя ни с 600 км и се наложи да нощуваме още една вечер в Загреб. Но си заслужаваше всяка секунда.

Кулата, катедралата и баптистерията в Пиза, които се намират на Площадa на Чудесата
Снимка: Снимки: Личен архив

Всичко това става естествено, когато го правите с удоволствие. Бъдете спокойни и се потопете в културата на местата, през които минавате. Опитвайте храната, разглеждайте архитектурата и се усмихвайте широко, защото спомените ни поддържат щастливи и цветни в най-сивите ни дни. А финансовата част на пътуването подсигурете с А1 кредитна карта. Научете повече.