Джуди Денч разкри в телевизионно предаване, че дегенеративното състояние на очите й затруднява все повече актьорските й изяви, съобщи ДПА.

Актрисата, която е на 88 години, и преди е споделяла, че страда от дегенерация на макулата. Сега тя разкри в  "Шоуто на Греъм Нортън", че това прави "невъзможно" да продължи да играе.

"Става невъзможно и защото имам фотографска памет. Трябва да намеря машина, която не само да ме учи на репликите ми, но и да ми казва къде са на страницата", казва тя. "Преди ми беше много лесно да научавам реплики и да ги запомням. Мога да изрецитирам  цялата "Дванайсета нощ" в момента."

Джуди Денч е диагностицирана с възрастова макулна дегенерация през 2012 г. През 2021 г. тя каза, че все още мисли за себе си като за млада жена.

"В съзнанието си още съм стройна, висока съм метър и осемдесет и съм на около 39", каза тя пред в. "Гардиън" през същата година.

Въпреки че зрението й се е влошило, Денч намира други начини да остане активна. Тя забавлява хората в новогодишната нощ заедно с певицата Шарлийн Спитери с импровизирано изпълнение на хита "Waterloo" на АББА в хотел в Шотландия. Джуди Денч също така промотира новия си филм "Алелуя", който е базиран на пиесата на Алън Бенет от 2018 г. Действието в него е в гериатрично отделение, пише още БТА.

През цялото това време Джуди Денч запазва искрящото си чувство за хумор. В друго неотдавнашно интервю пред "Гардиън" тя разказа за борбата си с продължаващата загуба на зрението.

"Преди две години участвах в "Зимна приказка" с Кенет Брана, бях Полина и след като бяхме играли около три седмици в театър "Гарик", той каза: "Джуди, ако говореше на около три метра надясно, щеше да говориш на мен, а не на авансцената". Смеейки се, тя добави: "Разчитам на хората да ми казват!".

Вижте повече за Джуди Денч в следващото видео: