В края на март за наградата „Оскар“ за най-добра актриса в поддържаща роля ще претендират една от най-големите легенди на британското кино и една съвсем млада звезда, която стремително превзема Холивуд. Джуди Денч се изправя срещу Ариана ДеБоуз.

Коя от двете заслужава повече да вземе наградата? Преди да решите, нека да си припомним най-важното за двете актриси.

Ариана ДеБоуз vs. Джуди Денч – коя има повече опит

Снимка: Getty Images

31-годишната Ариана ДеБоуз е съвсем ново лице на екраните, но не и на Броудуей. Първото заглавие с нейно участие е мюзикълът „Компания“ на легендарния Стивън Сондхайм. Главната роля в спектакъла се изпълнява от Нийл Патрик Харис. През 2020 г. „Дисни“ направиха и екранизация по мюзикъла „Хамилтън“, в който участва Ариана. Актрисата обаче стана популярна чак след като получи роля в „Уестсайдска история“, режисиран от Стивън Спилбърг – ролята, за която сега е номинирана. Младата жена има нелека задача, тъй като същата роля в оригиналната екранизация на мюзикъла се изпълнява от легендата Рита Морено.

Снимка: Getty Images

В тази категория реално няма място за сравнение, тъй като Джуди Денч има една от най-дългите актьорски кариери в света. Тя е на 87 години и започва кариерата си в театъра едва на 5-годишна възраст. На 25 започва и кариерата ѝ в телевизията и киното, а през 1966 и се превръща в едно от най-разпознаваемите лица за британските зрители.

Ариана ДеБоуз vs. Джуди Денч - номинации и награди „Оскар“

Снимка: Getty Images

Това, както може да се очаква, е първата номинация на Ариана ДеБоуз. Благодарение на ролята си в „Уестсайдска история“ тя вече спечели няколко по-малки награди от различни фестивали, но сега ѝ предстои голямото изпитание – наградата „Оскар“.

Снимка: Getty Images

От своя страна Джуди Денч има 7 номинации преди тазгодишната, която е за филма „Белфаст“. Тя е печелила наградата само веднъж - за ролята си във „Влюбеният Шекспир“, но тъй като цялото ѝ участие във филма е едва 8 минути, е сред хората, които са спечелили „Оскар“ с най-малко екранно време.

Ариана ДеБоуз vs. Джуди Денч - коя е по-добра актриса

Снимка: imdb.com

Ариана ДеБоуз вече се е доказала като певица и талантлива актриса в музикалния театър. Ролята ѝ в „Уестсайдска история“ е малко по-сериозна и тя без съмнение се справя отлично, но трябва да се пребори с жестока конкуренция.

Снимка: imdb.com

Джуди Денч няма какво да доказва. Тя е сред най-великите актриси, има титла дейм (женският вариант на сър) и е единствената жена, влизала в ролята на М. – шефът на Джеймс Бонд. Предизвикателството, което стои пред нея, е да покаже, че дори на 87 може да изиграе роля така, че да си заслужи „Оскар“.

Коя от двете е по-добра е твърде субективен въпрос, затова ще оставим всеки от вас да прецени сам.

Ариана ДеБоуз vs. Джуди Денч - коя е по-вероятно да получи наградата

Снимка: Getty Images

Въпреки значително по-големия опит на Джуди Денч и фактът, че Ариана ДеБоуз беше неизвестна до миналата година, критиците дават значително по-големи шансове на младата актриса от „Уестсайдска история“.

От опита си с „Оскар“-ите миналата година знаем, че тази категория понякога носи големи изненади. През 2021 г. абсолютният фаворит за наградата беше покойният Чауик Боузман, но въпреки това статуетката отиде при легендата Антъни Хопкинс. Може би тази година такова знаменито завръщане ще направи и Джиди Денч.

 

Ариана ДеБоуз vs. Джуди Денч - коя от двете заслужава "Оскар" повече

  • Как Крис Рок спечели от шамара на Уил Смит на Оскарите
  • Наистина ли облече това? Най-странните дрехи на Оскарите
  • Шегите с плесницата на "Оскар"-ите
  • Мария Бакалова пропусна Оскарите и похапна супа на парти
  • Оскарите влязоха в 21 век – Били Айлиш стана първият човек от това хилядолетие, който получи „Оскар“
  • Това са най-красивите рокли на Оскарите (СНИМКИ)
  • "Viva Ukraine", минута мълчание и още нещо в подкрепа на Украйна на Оскарите
  • Трите целувки на Оскарите, които ни оставиха без думи (+видео)
  • Големите победители, губещи и изненади на Оскари 2022
  • Уил Смит удари шамар на Крис Рок на Оскарите! Кому беше нужно?