Енергийните нужди на света за една година могат да бъдат покрити от слънчевата енергия само за една минута. За 24 часа слънцето може да генерира повече енергия, отколкото цялото население би консумирало за 27 години.

Слънцето е екологично чист и възобновяем източник на енергия. По тази причина соларните панели са една изключително добра възможност за устойчиво енергийно снабдяване. Те са надежден и дълготраен енергиен източник. А освен това много рентабилен и ефективен. Соларните панели се оказват добра инвестиция не само за хората, но и за природата. Те правят обектите енергийно независими, а едновременно с това използват ресурс, който в зависимост от мястото може да бъде в изключително изобилие.

За втора поредна година bTV Media Group ще посвещава голяма част от своето ефирно, радио и дигитално съдържание на темата за отговорно поведение към околната средаТазгодишното издание на ESG инициативата „Зелената седмица“ ще се проведе в периода 17 - 23 юни под мотото „Отговорни към природата заедно“. Кампанията е част от социалния бранд „Добрият пример“, с който медийната група насочва вниманието към устойчиви практики в грижата за природата.

Слънчеви електроцентрали в България има на 6 места - Враца, Добрич, Караджилово, Пловдив, Плевен, Стара Загора и Сливен

В България има и няколко хижи, които използват слънчева енергия. Така те стават добиват енергийна независим, а и използват слънчевото греене, което е осоновен ресурс в планината. 

Хижа „Тъжа“ в парк „Централен Балкан“ разполага с 30 соларни панела. Системата позволява топлата вода в хижата да се нагрява безпроблемно само чрез слънчевата енергия.

Снимка: bg.wikipedia.org

Хижата се намира югоизточно от връх Русалка, в Калоферската планина, дял от Средна Стара планина. Първата хижа е построена през 1927 година под името „Марагидик“ близо до коритото на река Тъжа. Новата хижа е построена малко по-високо в периода 1946 – 1948 година. Тя представлява двуетажна сграда с капацитет 50 места. Първоначално се е захранвала само от ВЕЦ. 

Соларни панели имат също и старопланинските хижи „Ехо“ и „Козя стена“.

Снимка: bg.wikipedia.org

Хижа "Ехо" се намира на седловината Железни врата - между върховете Кавладан и Юмрука. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 50 места. Електрифицирана чрез система за акумулиране на слънчева енергия и електроагрегат. 

Хижа "Козя стена" се намира в местността Хайдука чешма, в Троянската планина, дял от Средна Стара планина. Разположена е на 1560 метра надморска височина. Построена е през 1940 г. По-късно е преустроена. Представлява масивна триетажна сграда с капацитет 100 места. 

В Рила с такива може да се похвали „Чакър войвода“

Разположена е в Жълтоезерния циркус в Рила. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 50 места. Електрифицирана е от агргат и соларни панели. 

  • Ганка от "Сървайвър" е очарована от града на Човека с щастливите обувки (СНИМКИ)
  • Евгени Генчев от "Ергенът" на 35: Не исках парти, а да съм сред природата (СНИМКИ)
  • Откриха микропластмаси в човешки пениси
  • „Зелената седмица“ на bTV Media Group през погледа на LadyZone
  • Чудесата на народната медицина и 5 от най-лековитите билки в България
  • Това растение се среща само в Белово и никъде другаде по света! (СНИМКИ)
  • Дънките - колко пъти трябва да ги носим, за да не вредим за околната среда? (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • „Да изчистим България заедно“ на 14 септември - под надслов „Да преобърнем играта!“
  • Арнолд Шварценегер призова: Спасете децата, планетата и бъдещето ни (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • 5 екосъобразни начина за почистване на килима