Ново проучване на Училището по обществено здраве на Тексас разглежда начина, по който работниците използват компютрите си, за да установи кои дни от седмицата са най-продуктивни и в кои служителите са най-мързеливи.

Повечето изследвания на производителността на работниците използват самоотчети на служителите и оценки на ръководителите.

"Вместо това използвахме показатели за използването на компютъра - неща като скорост на писане, грешки при писане и активност на мишката - за да получим обективни данни за моделите на работа с компютър", казва в съобщение до медиите д-р Марк Бендън, директор на Центъра по ергономия в Тексас.Изследователите са проучили използването на компютри от 789 служители в голяма енергийна компания в продължение на две години.

След това сравняват използването на компютри в различни дни от седмицата и часове от деня, за да видят дали има някакви закономерности.

Можете ли да се досетите кой е най-неползотворният ден от работната седмица за служителите? Да, оказва се, че в петък, в следобедните часове сме най-мързеливи. Предполагаме, че никой не е изненадан.

Снимка: iStock"Установихме, че използването на компютри се увеличава през седмицата, а след това значително намалява в петък", казва д-р Таехюн Рох, асистент в катедрата по епидемиология и биостатистика.

"Хората пишат повече думи и правят повече движения с мишката и кликания всеки ден от понеделник до четвъртък, след което в петък тази дейност става по-слаба", добавя Рох.


А най-продуктивният ден си остава понеделник. Работодателите, които ценят бързината и точността, е добре да възлагат задачи в началото на деня, а не следобед.

"Служителите бяха по-малко активни в следобедните часове и правеха повече правописни грешки - особено в петък", казва Рох.

Изводите от изследването съвпадат с констатации, според които броят на задачите, които работниците изпълняват, се увеличава постоянно от понеделник до сряда, след което намалява в четвъртък и петък.

"Нашето проучване може допълнително да помогне на бизнес лидерите при определянето на стратегии за оптимизиране на производителността на труда и устойчивостта на работното място", казва Бендън.Проучването посочва и някои предимства на гъвкавите условия на работа като хибридния модел или четиридневната работна седмица, които могат да доведат до по-продуктивни и съсредоточени служители.

Неотдавнашен експеримент с четиридневна работна седмица в САЩ, Канада, Обединеното кралство и Ирландия установи, че след шест месеца работниците са по-малко изморени, имат подобрено здраве и изпитват по-голяма удовлетвореност от работата.

Компаниите не са изисквали от работниците да "ускорят темпото и да натъпчат задачите си за пет дни в четири", казва пред Wall Street Journal Джулиет Шор, икономист от Бостънския колеж, която е помогнала за провеждането на проучването.


Вместо това те са провеждали по-малко срещи и са отделяли повече време за целенасочена работа.

Авторите на проучването на Тексаския университет отбелязват, че гъвкавите условия на труд могат да повишат печалбата на компанията и по други начини, като например намаляване на потреблението на енергия и разходите за наем на офис пространство.

Вижте във видеото нашите съвети за правилна стойка във офиса: