Линда Петкова, съпругата на премиера Кирил Петков, разказва за пътя, който изминава от студентка в Канада до първата безглутенова сладкарница в България пред канадското издание "National Post".  

Линда е родена през 1979 г. в Отава. Прекарва детството си в малко градче във Ванкувър, а от години живее в София.  

Когато среща бъдещия си съпруг Кирил Петков в университета, не знае нищо за България. 

"Той ми каза, че се намира на север от Гърция, но аз въпреки това не бях сигурна. Така или иначе не мислех да се местя в България и това не ме интересуваше толкова. По това време просто го харесвах" - казва тя пред изданието. 

На 20 години двамата се женят и идва първото им дете - Ванеса

След като Кирил Петков се дипломира през 2001 г., младото семейство тръгва за България и обикалят 10 седмици. Правят го с неговия автомобил "Лада". 

"Беше като меден месец" - споделя за това пътешествие Линда. 

За около две години тя работи в Брюксел, а след това става асистент в Харвардския университет. Семейството се мести в България, когато втората им дъщеря Емма е едва на пет седмици. 

"Българският език ми беше много труден" - спомня си за онова време Линда. Признава, че най-много са я затруднявали времената и мъжки и женски род, които и досега бъркала.  

Третото дете в семейството - Ани - се ражда през 2012 г. 

Известно време Линда прекарва като доброволец за неправителствени организации и се занимава с онлайн търговия. След като се премества в България, открива, че има проблеми с щитовидната жлеза, които се дължат на глутена. По неприятното е, че и трите й дъщери имат същия проблем. Освен това средната й дъщеря Емма е и с диабет. 

Линда започва да адаптира различни рецепти, така че да са подходящи за консумиране от децата й.

Някои от нейните приятели също имат желание тя да прави от тези ястия за децата им със специфични хранителни нужди.  

Около 3 г. по-късно Линда отваря своя собствена сладкарница - Amelie Sweet Shop. Според нея тя е била първата по онова време, в което са се произвеждали печива без глутен. Освен тях, там се предлагат печива без захар, кето, веган и сурови десерти. 

Някак логично се появява и идеята да участва в Master Chef. Споменават й го приятели, а тя самата решава да поеме предизвикателството. Не се взема твърде на сериозно и в това се крие ключът на доброто й представяне.

Линда завърши 13-а в шоуто, като успява силно да впечатли шеф Силвена Роу с десертите, които приготвя. По пътя в кулинарното шоу обаче я препъва приготвянето на паста. Тъй като не консумира ястия с глутен, това се оказва трудност за нея. 

"Сега имам "Amelie", което не бих могла да направя в Канада" - казва тя. Не е сигурна дали би имала куража да направи това в собствената си родина. 

След 14 г. в България Линда споделя, че се чувства като чужденка, когато е в Канада.

Причината е различният начин на живот. Признава, че й липсва семейството, но й харесва хаосът в България, който често значи и свобода. 

Съпругът й Кирил Петков става премиер на България и е съпредседател на „Продължаваме промяната“.

Името му е сред най-честите търсения в Google в България през 2021 г., сочат данни на световната компания.