В съвременното и забързано ежедневие, в което все по-често нямаме време да си готвим вкъщи и да се храним качествено, все повече заболявания се свързват с прекалената консумация на глутен – белтъчна смес, която се съдържа в пшеницата, ръжта и ечемика. Много от нас имат постоянни проблеми със здравето, без лекарите да успеят да диагностицират на какво точно се дължи. В доста от случаите това се дължи на непоносимостта на организма към глутен – това уврежда и възпалява лигавицата на тънките черва и води до редица здравословни проблеми. Ако имате някои от следните симптоми, то задължително се консултирайте с лекар дали случайно тялото ви не изпитва непоносимост към глутен:


1.    Хранисмилателни проблеми като газове, подуване на корема, диария, запек.

2.    Keratosis pilaris или т.нар. „пилешка кожа”, която се появява най-често на гърба на ръцете. Тя се появява в резултат на липсата на мазнини и витамин А, което пък е резултат от некачествената обработка на хранителните вещества в червата, увредени от глутена.

3.    Умора и замъгляване, което най-често се появява след консумация на храна, съдържаща глутен.

4.    Неврологични симптоми като например световъртеж или чувство за загуба на баланс.

5.    Поява на автоимунни заболявания като проблеми с щитовидната жлеза, ревматоиден артрит, улцерозен колит, псориазис, склеродермия или множествена склероза.