Херцогът на Съсекс принц Хари казва, че иска „да си върне“ баща си и брат си по време на интервю за британския телевизионен канал Ай Ти Ви, което трябва да бъде излъчено тази неделя, два дни преди публикуването на мемоарите му.

В отделно интервю за американския канал Си Би Ес, което трябва да бъде излъчено в същия ден, Хари също така критикува Бъкингамския дворец, че не е успял да защити него и съпругата му, преди те да се оттеглят като пълноправни членове на кралското семейство.

И двете медии пуснаха предварително откъси от разговорите на херцога, преди пълните интервюта да бъдат излъчени в телевизионен ефир.

В интервюто по Ай Ти Ви принц Хари казва на водещия Том Брадби: „Нямаше нужда да се стига чак дотам“, преди да добави „Искам семейство, а не институция“.

Снимка: Getty Images

Принцът казва още, че „по им отърва да ни имат за нещо като като злодеи“ и „не са показали абсолютно никакво желание за помирение“, въпреки че не става ясно кого точно има предвид, пише още БТА.

Водещият Том Брадби е бивш кралски кореспондент и настоящ водещ на „Новините в 10“ по Ай Ти Ви. Той е личен приятел на херцозите на Съсекс и преди това ги е интервюирал за документален филм за тяхното турне в Африка през 2019 г.

Междувременно принц Хари разказва пред Андерсън Купър от Си Би Ес за „предателството“ на Бъкингамския дворец: „Всеки път, когато се опитвах да предприема нещо поверително, имаше брифинги, изтичане на информация и скалъпяване на истории срещу мен и жена ми“.

„Семейният девиз е „Никога не се оплаквай, никога не се обяснявай“, но това е просто едно мото, казва принцът и добавя: „Така че, когато през последните шест години от двореца ни казват „не можем да направим изявление, за да ви защитим“, но го предприемат за други членове на семейството, тогава мълчанието е вече предателство.“

Снимка: Getty Images

Си Би Ес определя цялото интервю като "разголващо", а автобиографията на Хари като "взривоопасна". Книгата, озаглавена „Резервен“, предстои да излезе на 10 януари.