Три пържоли за 650 лв. във варненско заведение - това виждаме в клип, който от няколко дена е сред най-обсъжданите теми онлайн.
От видеото, снимано с телефон, става ясно, че цената е на грамаж, а не на бройка. 100 г телешка пържола Рибай стек са 35 лева, а трите пържоли са излезли общо 1400 г.
"Цяла крава ли изядохме, какво става тука?", казва обърканият клиент. "Ние повече на море няма да дойдем", заканва се той.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
КЗП вече е започнала масови проверки за нелоялни практики по заведенията.
Скъпият обяд шокира мнозина, а редица професионалисти в бранша обясниха, че цената даже е ниска.
Шеф Борис Петров написа: "На клипа се чува ясно, че ядат селектиран Ри Бай вероятно Блек Ангъс Небраска USA Цената на това месо е 200лв за килограм в магазина както в България, така и е цяла Европа (Австралийското и Японското са още по-скъпи).
Надценката от 75% която го прави 350лв. е дори ниска ако сложите всички данъци е осигуровки на един ресторант печалбата на тази маса е 70-80лв. И може би това е едно от най-евтините места в Европа за продажба на това месо. Защо не си го поръчате в Гърция, за да видите колко ще струва там?"
Друг известен готвач - Таньо Шишков - също упрекна клиента.
"Веднъж си правих трудът да обяснявам (за едни супи в Банско) как се ценообразува цената на услугата (забележете, не стока а услуга) в ХоРеКа бранша за да може да се плащат заплатите, които са в момента, да се плащат данъците, инвестиции, суровини и консумативи. (Един читав готвач в момента по Черноморието взима по-висока заплата от повечето служители в големи компании с редица отговорности и специализации)."
Историята вдъхнови шегаджиите и вече се появиха и мемета по повода.
В ТикТок има и скеч на тази тема:
Появи се дори кючек, посветен на трагикомичната ситуация: