Три пържоли за 650 лв. във варненско заведение - това виждаме в клип, който от няколко дена е сред най-обсъжданите теми онлайн.

От видеото, снимано с телефон, става ясно, че цената е на грамаж, а не на бройка. 100 г телешка пържола Рибай стек са 35 лева, а трите пържоли са излезли общо 1400 г.

"Цяла крава ли изядохме, какво става тука?", казва обърканият клиент. "Ние повече на море няма да дойдем", заканва се той.

КЗП вече е започнала масови проверки за нелоялни практики по заведенията.

Скъпият обяд шокира мнозина, а редица професионалисти в бранша обясниха, че цената даже е ниска.

Шеф Борис Петров написа: "На клипа се чува ясно, че ядат селектиран Ри Бай вероятно Блек Ангъс Небраска USA Цената на това месо е 200лв за килограм в магазина както в България, така и е цяла Европа (Австралийското и Японското са още по-скъпи).

Надценката от 75% която го прави 350лв. е дори ниска ако сложите всички данъци е осигуровки на един ресторант печалбата на тази маса е 70-80лв. И може би това е едно от най-евтините места в Европа за продажба на това месо. Защо не си го поръчате в Гърция, за да видите колко ще струва там?"

Друг известен готвач - Таньо Шишков - също упрекна клиента.

еднъж си правих трудът да обяснявам (за едни супи в Банско) как се ценообразува цената на услугата (забележете, не стока а услуга) в ХоРеКа бранша за да може да се плащат заплатите, които са в момента, да се плащат данъците, инвестиции, суровини и консумативи. (Един читав готвач в момента по Черноморието взима по-висока заплата от повечето служители в големи компании с редица отговорности и специализации)."

Историята вдъхнови шегаджиите и вече се появиха и мемета по повода.

В ТикТок има и скеч на тази тема:

Появи се дори кючек, посветен на трагикомичната ситуация: