Иконата на американското кино Мерил Стрийп чества 74-ия си рожден ден на 22 юни.

Тя е считана за най-великата жива актриса и една от най-великите на всички времена. 

Тя има най-много номинации за "Златен глобус" - 33, от всички актриси и актьори в историята. От тях печели 8.

С 21 номинации за 35 години Стрийп държи и рекорда за човек с най-много номинации за Оскар в историята на киното.

Сред най-известните й роли са тези във филмите „Ловецът на елени“ (1978) и „Крамър срещу Крамър“ (1979). И двете ѝ носят номинация за "Оскар" и първа статуетка за „Крамър срещу Крамър“ в категория най-добра поддържаща женска роля. 

Истинското име на Мерил Стрийп всъщност е Мери Луиз. Кръстена е на баба си - Мери, както и на най-добрата приятелка на майка си - Луиз. Мерил е прякор, който й дава баща й. 

Снимка: Getty Images

Стрийп е родена и израснала в Ню Джърси. Като малка е била мажоретка в гимназията.

Рожденият ден на Мерил Стрип е повод да си припомним някои факти от живота на актрисата, певица, съпруга и майка, която има четири деца от брака си със скулптора Дон Гъмър. Както и това, че и най-великата актриса първо е човек с принципи и ясно заявена любов към живота.

Синът им Хенри (1979 г.) е музикант, дъщеря им Мери Уила (1983 г.) е актриса, известна с артистичния си псевдоним Mamie Gummer, дъщеря им Грейс (1986 г.) е актриса, а най-малката Луиза (1991 г.) e модел.

Преди да се омъжи за Дон Гъмър обаче, Мерил Стрийп има 2-годишна страстна връзка с актьора Джон Казейл.

Снимка: Getty Images

Американски актьор от сицилиански произход Джон Казейл играе в "Кръстникът" Фредо Корлеоне - брат на Майкъл Корлеоне. Двамата влюбени се запознават на снимачната площадка. За съжаление актьорът умира на 13 март 1978 г. на 42-годишна възраст след боледуване от рак на белия дроб, който се разпространява и в костите му.

Преди кончината си двамата с Мерил Стрийп осъществяват последния си съвместен проект - участват във филма "Пътуване до ръба на ада" на Майкъл Чимино, в който актьорът играе работник във фабрика, чиито приятели воюват във Виетнам.

Когато започват снимките, Джон Казейл вече страда от рак. Затова режисьорът решава да заснеме първо сцените с негово участие. Освен това продуцентите са планирали да заменят актьора, което предизвиква гнева Стрийп. Тя заплашва, че ще напусне снимките.

Това позволява на партньора ѝ да завърши всички сцени с негово участие. За съжаление, Джон Казейл издъхва преди края на снимките и не успява да види последния си филм. Драма, която Мерил Стрийп никога няма да забрави.