"По едно яйце за Живота и Земята. За къщата. За всички от семейството. Така се нарича този обреден хляб от този край на планината."
Мария Жекова, победител от MasterChef, ни пренася в миналото с прекрасен обреден великденски хляб, приготвен по традиционен начин.
В района на Момчиловци, където е старата планинска къща, която Мария иска да превърне в свое място за изкуство, здравословна храна и занаяти, тези хлябове се приготвяли по два основни начина.
Този хляб се нарича "Кошара".
"Всяко яйце е знак за значимите неща, за семейството, земята - те са опасани с тестена лента, за да останат заедно. Като в кошара."
Особено при оформянето на великденския хляб са неговите краища. Те остават отворени - "свити навътре, към душата, за да не избяга благоденствието навън".
За приготвянето на този красив хляб Мария използва ръжено брашно, яйца, мас, прясно мляко и мед. Всеки продукт е подбран с причина.
- Ръжено брашно - защото сточно с такова са месели хората едно време.
- Мед - защото предишните стопани на дома на Мария са били пчелари.
Великденският хляб се разчупва от стопанката на къщата, като се държи на високо.
Важно е хлябът да не се изнася от дома - той трябва да се изяде до троха. Черупките от яйцата пък се изгарят в огнището.
Как се оформя обредният хляб - вижте в галерията.
В тази част на Родопите има и друг обреден хляб, който се приготвя на Великден. Той се нарича “Кукла”. Има форма на малка питка с червено яйце в средата.
По обичай тук яйцата се боядисвали само в червено. Използват се природни багри - корен от брош или люспи от лук.
"Като в приказка се чувствам, на която сякаш имам възможност да допиша страниците" - казва Мария.
Не са ли празниците истински приказното в живота ни. Тогава, когато природа, небе и хора ни показват, че всичко може да бъде по-светло и добро?