Победителката в MasterChef Мария Жекова сподели защо чревоугодничеството не е правилен избор и коя е добрата храна за тялото и ума. 

Избралата да живее в родопско село участничка в кулинарния формат, има специално отношение към храненето, в чиято основа е простотата. Често тя споделя постове в Инстаграм профила си за смисъла на живота, избора, красотата в ежедневието и др. 

"Хранете се, за да имат тялото и умът ви силата да поддържат живота ви пълноценен. Моето тяло веднага се сърди, а от там и умът ми негодува, когато влизам в ролята на чревоугодник без особена мисъл. Храната може да бъде удовлетворение без да бъде тежка за нас. Към това има отношение и количеството, което изяждаме." -написа тя в поста си.

Според нея не е нужно човек да се ограничава, но трябва да яде истинска храна. "Измежду нея няма вредна" - уточнява Мария.

Истинската храна за нея е тази, която природата е създала и не е нужно да се чете съдържанието на опаковката.

Мария често споделя рецепти със сезонни продукти, които придават максимално наситен вкус на ястието. 

"Майката природа пази всякакви вкусове - сладко, солено, стипчиво, горчиво, люто, наситено, въздушно, всякакви чудеса ни е дала, за да не се чувстваме ощетени. Аз обичам да готвя и обичам да ям, но не искам животът ми да преминава в готвене или ядене." - откровена е победителката в MasterChef.

И макар храната да присъства както в личния, така и в професионалния й живот, тя я приема само като източник на сили, за да живее.

"Храната не е център, тя е средство за мен, за да живея този великолепен живот. И го казвам от позицията на човек, който е бил в плен на храненето си и тялото си достатъчно дълго, за да прави разлика. И до ден днешен се бори с разрушителното гласче, което търси мигновена наслада и не му се влагат време, и търпение в дълготрайно удовлетворение."

Ключът към здравия дух в здраво тяло според нея е уравновесеното хранене, сънят и движението навън.

"За мен това е най-добрата превантивна мярка срещу всичко лошо, което застрашава здравето ни - телесно или душевно, а лично за мен те са неразривно свързани." - категорична е Мария.