Роза Луис Макуоли Паркс е жена, която променя историята с едно просто „не”. Родена на 4 февруари 1913 г. (умира на 24 октомври 2005 г.), тя има нещастието да е афро-американка в най-лошите времена за цветнокожите в Щатите. На 1 декември 1955 година Роза се прибира изморена от работа с автобуса. Цял ден залягала над шевната машина, тя отказва да отстъпи мястото си на бял мъж, както е прието по закон да се прави по това време. Бива арестувана за гражданско неподчинение.

По-важни обаче остават последиците от нейното „не” – то предизвиква вълна от недоволство и протести от страна на местните цветнокожи. Това едно от най-важните и успешни събития за цветнокожите срещи расовата сегрегация, известно като автобусния бойкот в Монтгомъри. И до днес тя остава една от най-известните чернокожи жени, които се борят за равноправие и граждански права на цветнокожите американци. И до днес рожденият й ден и денят, в който е арестувана, се почитат като дни на Роза Паркс в щатите Калифорния и Охайо.

 

„Това не беше предварително планирано. Просто се случи – шофьорът ми заповяда да стана, а аз просто почувствах, че не трябва да го правя. Бях изключително изморена след цял ден работа.”

„Моето лично желание беше да бъда свободна. Аз не бях сама. Имаше много други, които се чувстваха по същия начин.”

 

Размисли от Хелън Келър>>

„Бях арестувана и нямах никаква идея, че ще се стигне до тук. Беше обикновен ден като всеки друг. Единственото нещо, което направи този ден значим беше, че хората се включиха.”

„Всеки човек трябва да живее живота си като модел за подражание на останалите.”
 

„Научих през годините, че когато умът е натрупал достатъчно багаж, това намалява страха; да знаеш какво трябва да се направи прогонва страха.”

„Расизмът е все още сред нас. Но изцяло от нас зависи да подготвим децата си с това, с което ще се срещнат, и което трябва да преодолеят.”

Размисли от Флорънс Найтингейл>>

„Бих искала да бъда запомнена като човек, който е искал да бъде свободен... другите хора също трябва да бъдат свободни.”

„Спомените от нашия живот, нашата работа и дела ще продължат в други.”

„Никога не трябва да се страхувате от това, което правите, когато то е правилното нещо.”

Размисли от Елън Джонсън-Сърлийф>>

„Изморих се да бъда третирана като гражданин второ качество.”

„Вярвам, че всички сме тук на планетата Зема, за да живеем, израстваме и да правим всичко по силите си да превърнем планетата по-добро място, на което да се наслаждават на свободата.”