Дорис Мари Ан Капелхоф е истинското име на известната от 50-те и 60-те години на миналия век американска актриса и певица. Като малката искала да стане балерина, но претърпяла инцидент, който не й позволил да се занимава повече с балет. След това тя открива пеенето. През цялата си кариера Дорис Дей е имала повече от 20 хита в топ 10 на британската и американска класация. Сред тях са "Que Sera, Sera" и "Secret Love". Нейният първи хит "Sentimental Journey" излиза през 1945 г., който е посветен на носталгията по родния край. На името й се водят повече от 600 песни.


Нейният първи филм с главна роля бил Romance on the High Seas (1948). Следват My Dream Is Yours (1949) and It's a Great Feeling (1949). Публиката я заобичала заради красотата й и невероятния глас.

През 1976 година се омъжва за четвърти път. След развода през 1980 г.решава да посвети живота си на животните и да се бори за техните права.

„Да убиеш животно, за да направиш палто, е грях. Това не е било предвидено да е така и ние нямаме право да го вършим. Жената придобива положение, когато отказва да приеме нещо, което е било убито, да бъде сложено върху гърба й. Тогава тя е истински красива.”

„Обичам радостта; Искам да съм радостна; Искам да се забавлявам, докато снимам; Искам да нося красиви дрехи и да изглежда красива. Искам да се смея и да карам хората да се смеят. Това е всичко, което искам. Харесва ми.”

„Благодарността е богатство. Оплакването е бедност.”

„Ако е вярно, че мъжете са зверове, тогава трябва да се отчете факта, че жените са любители на животните.”


„Никога не съм срещала животно, което не ми харесва. Не мога обаче да кажа същото за хората.”

„Бръчките са наследствени. Родителите ги вземат от техните деца.”

„Средната възраст е младост без лекомислие и възраст без бръчки.”

„Всяко момиче може да изглежда зашеметяващо... просто трябва да застане, гледайки глупаво.”