До вчера никой не бе чувал за Петър Адамов, защото той не е инфлуенсър, не е и поп фолк певец. Той е на 40 години, родом е от Разлог, но вече близо 6 г. живее в София. Щастливо женен е и има момиченце на 3 години. По-забележителна информация за него от тази е фактът, че успя да събере колосална сума, като си обръсна брадата, отглеждана прилежно 10 години, след което дари парите на болно от рак дете - 5-годишната Никол от Варна. Негови познати и съвсем непознати преведоха общо 15 800 лева за благородната кауза, а Петър обръсна брадата си на живо в социалните мрежи, както беше обещал.

Какво може да накара някой да събере пари за напълно непознато дете – говорим си с него за благородството, каузите и една брада, която за щастие се оказа по-скъпа от някои автомобили втора ръка.

Как се чувстваш след дарението на парите?

Дори и клиширано да е, изпитвам чувство на благодарност към всички, които безусловно се включиха в тази кампания. Чувствам се облекчен, че преводът мина успешно (с голямата сума идва и голямата отговорност). Но най-вече се чувствам обнадежден, че крайната сума ще бъде по-бързо събрана, операцията ще мине успешно и че Николче ще има живота, който всяко едно дете заслужава - безгрижен и изпълнен със смях и игри.

Как се зароди идеята за обръсването на брадата ти?

Идеята за брадата се зароди абсолютно на шега. На 27.12.23 г. реших да попитам приятелите си във Фейсбук колко пари биха дарили, за да си обръсна брадата на живо. Естествено уточних, че всички евентуално събрани пари ще отидат за благотворителност. В онзи момент нямах избрана кауза, но знаех, че искам да помогна на детенце. Когато същата вечер дойдоха първите 100лв., си казах наум: “Пепи, представи си да станат 500 лв.”. На другия ден обаче парите вече бяха над 600лв. и продължаваха да постъпват. В този момент разбрах, че нещата ще станат сериозни и че е време да избера кауза, която да споделя на приятелите си.

Брадата ти беше на 10 години! Как се отглежда подобна брада и какво символизира за теб?

Брадата беше на 10 години, да. Тя разбира се през определено време е оформяна от професионалист, но никога за тези 10 години не е бръсната. Никога не е била по-малка от това, което виждате на снимката преди бръсненето. Определена символика няма, но ми беше особено скъпа поради факта, че когато тръгнах да я пускам преди 10 години, тя растеше изключително бавно и неравномерно. Има хора, които могат да пуснат подобна брада за месец или два без никакви усилия, но на мен ми отне сигурно 4-5 месеца. Сега може би ще бъде същото. Може би отново ще отнеме супер много време, докато порасне до обема, който искам, но това няма никакво, абсолютно никакво значение, защото това, което се случи, бе абсолютно внушително и си заслужаваше напълно.

Снимка: Личен архив

Какво знаеше за 5-годишната Никол от Варна, която всъщност получи сумата, която ти събра? И как реши тя да получи парите?

На 29 декември, два дни след поста ми във Фейсбук, сумата беше вече 4000лв. Свързах се с Ники Кънчев, който знаех, че е ангажиран с подобни каузи и го помолих за насока. Той ми каза историята на Никол, а същата вечер гледах и репортаж за нея по бТВ. Вече бях сигурен, че всички средства ще отидат там. Дните минаваха, а сумата растеше. Дори в най-смелите си мечти обаче не вярвах, че в крайна сметка и само за 12 дни ще се съберат 16 000 лв.

Получи ли някакво съобщение или обаждане от родителите на Никол и какво ти казаха те, след като преведе сумата?

Сигурен съм, че към този момент Мая, майката на Никол, с която в последствие започнах да комуникирам, изобщо не е предполагала какво се случва. И когато се свързах с нея, за да й разкажа кой съм и какво правя, както и да потвърди акаунта, на който исках да преведа парите, тя бе доста изненадана. Това, което ми каза тя, след като й преведох парите, бе едно искрено Благодаря.

Никол е на 5 години и още от раждането си е с много рядко генетично заболяване. Тази година състоянието ѝ внезапно се влошава. Резултатите показват остра лимфобластна Т-клетъчна левкемия, а необходимото лечение - трансплантация на костен мозък. „След тази трансплантация на костен мозък, тя вече ще има имунна система, защото реално в момента няма“, обяснява майка ѝ Мая Караколева.

Необходимата за това сума е 500 000 лева и детето трябва спешно да замине за болница в Израел.

Вижте цялата история на Никол във видеото, а тук може да намерите данни, с които да помогнете и вие:

Снимка: Личен архив

Как си обясняваш, че толкова много хора превеждат пари на човек, когото не познават? Каузата ли ги обедини?

Мислил съм доста над този въпрос и винаги отговорът, около който гравитирам, е именно този, че ги обедини каузата. Че се получи ефектът на снежната топка, която колкото повече набира скорост, толкова по-голяма става. Над 300 човека се включиха в каузата, като огромна част, може би над 80% познавам лично. Естествено имаше и много, които бяха непознати, и които поради някаква причина са избрали да гласуват доверие на човек, когото дори не са виждали. Тук е и онзи особен момент, в който много трябва да се внимава с доверието на хората, когато се говори, първо за пари и второ за благотворителност, макар и под такава нестандартна форма. Благодаря на всеки един от тях, без значение дали се е включил с 1 лв. или с 1000 лв. Най-важното от всичко бе крайният резултат, а той е повече от прекрасен. Сега си представете какво може да направим, ако 50 хиляди човека се обединим и дарим само по 1 лв.?

Правил ли си други благотворителни инициативи, макар и не толкова мащабни? Смятам, че ако това е първата ти, то тя ти е дала кураж и стимул за още такива.

За пръв път правя нещо подобно. Нямах очаквания и всъщност продължава да ми е нереално това, което се случи. Няколко пъти ме питаха дали след като си пусна брадата, бих я обръснал пак. Отговорът е много лесен - стига да знам, че бих постигнал дори 1/3 от това, което се случи сега, да, на драго сърце бих се разделил с нея.

На какво би искал да научиш дъщеря си?

Снимка: Личен архив

Искам да науча детето си да мечтае и да преследва всяка една своя мечта докрай. Искам да я науча да помага, да бъде състрадателна и да знае, че ние с майка й ще бъдем до нея в абсолютно всяко едно нейно начинание. Но преди всичко, преди всичко искам да я науча да бъде добър Човек!