Съществува връзка между наличието на витамин С в организма и риска от развитие на левкемия, като аскорбиновата киселина регулира стволовите кръвни клетки в организма и го защитава организма от развитие на раковото заболяване.

Резултатите от изследване на американски учени от Children’s Medical Center Research Institute в Далас сочат, че витамин С потиска диференциацията на хемопоетичните стволови клетки в кръвта и стимулира активността на протеина Tet2, който потиска раковите заболявания.

Ефектът на аскорбиновата киселина върху стволовите клетки и диференциацията е изследван с лабораторни мишки, които имат способност сами да произвежда аскорбинова киселина - за разлика от човешкия организъм, който трябва да го приема с храната.

Използваните мишки в експериментите обаче имали специфична генна мутация, която не позволява на клетките да произвеждат витамин С, така че учените да установят какво се случва в кръвоносната система при негов дефицит. 

Резултатите показват, че броят на хемопоетичните стволови клетки у мишките е значително по-малък. Недостигът на витамин С у мишките понижава активността на протеина Tet2, което повишава риска от развитие на левкемия. Включването на аскорбинова киселина с храната повишило активността на Tet2 у мишките, възстановявайки броя на стволовите клетки. 

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание Nature.