След церемонията по награждаване на Superbrands 2015, по време на която за пети път глобалната организация връчи призове на най-силните потребителски и бизнес марки на българския пазар, се срещахме с Димитър Бербатов. Име, което не само обогати българския футбол, но и получи награда, същата вечер, за приноса му при развитието на младите таланти в страната чрез едноименната му фондация.

Звездната ни среща бе кратка, но изпълнена с вяра, любов и надежда за големите български таланти. От интервюто, което следва ще научите повече за Димитър Бербатов, неговата фондация, дъщерите му и още интересни факти свързани със страната и българските таланти.

Ladyzone.bg - По време на снимките на годишния календар, осъществен от Фондация "Димитър Бербатов" и Първа Инвестиционна Банка в подкрепа на младите български таланти, се запознахме с част от децата, чиито дарби са в различни сфери (науки, музика, танци, спорт и др.). Според вас коя е артистична сфера, които има най-много потенциал за развитие в България? Какви са възможностите у нас?

Димитър Бербатов - Тъй като съм тясно свързан със спорта, и това е моето поле за изява, голяма част от времето ми е обвързано с това да наблюдавам как се развиват спортните таланти в България. Има поле за изява, не е невъзможно. Чрез фондацията аз давам поле за изява на доста талантливи деца не само в спорта, в различни сфери и те се опитват по най-добрия начин да се развиват. Ако хората, които проявят интерес видят за какви таланти става въпрос, наистина ще се чувстват доста горди. Аз съм горд. Това са деца, които се надявам да успеят в избраните от тях сфери, защото както знаем, като малко искаме да бъдем много неща – малцина от нас съумяват да направят кариера от детските си мечти.

Разпознавате ли се в едно или повече от тях? 

Не. Времената са различни. Когато бях на тяхната възраст беше едно, сега е друго. Смея да твърдя, че днешните деца са много по-умни, умели и много по-осъзнати от нас. До определена степен, на тях им е малко по-лесно, отколкото на нас ни е било, но за сметка на това съвремието в което живее е нож с две остриета.

Днес се старая да им помагам, защото ако я нямаше фондацията, може би, нямаше да могат да изпъкнат по начина, по който привличат вниманието в момента. Вярвам, че сме в правилната посока. От тях зависи дали ще поемат и продължат по правилния път и най-вече от семейството. Аз и преди съм го споделял – родителите играят основна роля в развитието и себереализацията на едно дете.

Какво бихте посъветвали родителите на надарени с талант деца?

В последно време наблюдавам една свръхамбиция от страна на родителите, която не е здравословна нито за децата, нито за техните таланти и развитие в определена сфера. Примери много, ще има много още в бъдеще. Затова родителите трябва...

... да бъдат по-толерантни към децата си. Като дойде моментът детето ще избере пътя, по който иска да тръгне. Естествено, твърдението ми е основано на личния ми опит, но това е самата истина. Късметлия съм, че съм имал свободата да избера пътя си, който е правилния, и днес трябва да дадем този шанс и на младата генерация.

А вие сте пример за успех.

Надявам се така да го приемат.

Какво е основно в България, за да успее един талант?

Съвкупност от много фактори. Трябва да имаш талант, но това не е достатъчно. Редно е той да бъде развиван, необходими са хора, които да подкрепят едновременно талантливото лице и неговата дарба, и не на последно място – късмет. Без късмет не може, аз мога да свидетелствам за това. Като се съберат всички тези малки и големи фактори и се подредят, също както планетите, нещата се получават. Но трябва много работа, за да може човек да се развие. 

Вие самият сте голям талант. Какви са, според вас, позитивите и негативите на това човек да бъде надарен?

Бих изтъкнал един единствен минус – до определена степен губим част от личното си пространство. Нали доколкото позволиш да бъде изгубено. Естествено всичко зависи от човека, до колко той ще позволи да навлязат в интимния му кръг. Останалото е съвкупност от ползи, които се изразяват като плодове, родили се от положения труд, отдаденост и постоянство в работата. Човек има ли амбиция и желание да се реализира, нищо не може да го спре. След това идва момента, когато талантът се отблагодарява – това е най-голямата награда.

Да поговорим за календара, който осъществихте с подкрепата на Първа Инвестиционна Банка. Какво мислите за него? Доволен ли сте!

Получи се супер, много бях доволен от финалния резултат. Както винаги Първа Инвестиционна Банка и хората, които ни подкрепят вложиха много усилия, време и енергия по този проект, който бе завършен успешно. Сега следва продължение. Надявам се хората да останат доволни от този продукт, да са съпричастни към каузата, която правим, тъй като за всеки закупен календар банката ще удвои парите и след това те ще бъдат вложени във фондацията, която ще има възможност да подкрепи младите таланти в тяхното развитие.

Какво означава за вас това обединение на таланти – децата от вашата фондация и финалистите от детската евровизия.

За мен няма значение кои деца от къде са – не правя разлика. Всяко едно от тях има...

...неимоверен талант, а синергията между всички тях може само да ни радва. Между тях има много съпричастност, работят заедно - ръка за ръка, за да се постигнат още по-големи успехи. Това е най-важното.

Как ви промениха децата?

Aз съм си същият. Хората, които ме познават знаят какво имам предвид. Децата ни даряват с много положителна енергия. Когато, например, се прибереш вкъщи и видиш усмивките им и чистотата в погледите им, усещаш как душата се изпълва с радост.

Какви таланти бихте искали вашите дъщери да притежават?

Това е доста труден, тежък въпрос. Както всички бащи, които позволяват много неща на дъщерите си, така и аз съм същият, но предполагам ще дойде момент, когато ще трябва да отговоря на този въпрос, но отговорът ще остане в семейството си.

Какво ще пожелаете на младата Габи и на всички талантливи деца, които тепърва предстои да се развиват?

Да са заобиколени от правилните хора. Става въпрос за семейството, което да ги насърчава насърчават без да ги притиска, и разбира се да имат амбицията да следват своите мечти оползотворявайки своите таланти, така че да успеят в живота. Преди всичко да го правят за себе си, да постигнат желаното, за да може някой ден да бъдат, да речем, на моето място. Аз съм примерът, че си заслужава.

Благотворителният календар ще можете да намерите в офисите на Фибанк след 4-ти ноември 2015 г.