Матю Пейдж Деймън, известен повече като Мат Деймън, навършва 50 години на 8. 10.2020 г. Израснал в Масачузетс в семейството на борсов агент и преподавателка. Най-добрият му приятел в детството е брат му Кайл. Още докато са малки обаче, родителите им се развеждат и двамата братя са разделени. Въпреки това поддържат прекрасни отношения.

Майката на Мат Деймън винаги е била сигурна, че той ще стане актьор, така, както е била уверена, че брат му ще се занимава с изкуство. И макар да не товари децата си с нейните желания, те наистина се превръщат в това, което майката си е представяла.

Баща му също му дава лек уклон в избора на професия. 6-годишният Мат усилено се занимавал с баскетбол, докато един ден баща му не му казал:

Никой в нашия род не е станал много по-висок от 160 см, така че избий си тези глупости от главата и се заеми с нещо друго


На 8 години започва да посещава театрална трупа, заедно с добрия си приятел Бен Афлек. Малко по-късно и двамата чупят касичките си и тайно от родителите си заминават за Ню Йорк на конкурс за млади таланти. За съжаление не се завръщат триумфално с роли, както са си представяли.

Желанието за акьорска игра и писане на сценарии го води до поредица от завършени курсове, докато един ден не казва на родителите си, че просто спира да се занимава с това и заминава да учи в Харвард. Макар да не може да разчита на финансова помощ от тяхна страна, Мат е твърдо решен, че това е неговото бъдеще. Но не за дълго. Страстта не може да остане потулена за дълго време.

През 1990 решава да напусне университета и все пак да се занимава с кино. Родителите му са искрено недоволни. Въпреки че рискува да развали отношенията си с тях, Мат решава да следва страстта си.
Само 1 година по-късно вече има водеща роля в „Училищни връзки“. Много скоро си партнира с Дани де Вито. От там нататък идват големите успехи в „Кураж под огъня“, „Добрият Уил Хънтинг“, „Спасяването на редник Райън“, „Талантливият мистър Рипли“, „Тези прекрасни коне“, „Маджестик“ и др.

Снимка: Getty Images„Ако филмите ви не се представят добре, просто спират да ви се обаждат“

Ако беше завършил Харвард, може би днес Деймън щеше да има академична кариера, да е кинокритик и да носи по-висок от настоящия си диоптер. Пътят му обаче го води към снимачната площадка на най-новия му филм „Последният дуел“ в Ирландия. В него той си партнира с Джоди Комер. Двамата са били забелязани да си говорят приветливо и да се усмихват един на друг между снимките, облечени в старинни костюми. За филма Деймън е с дълга коса и руса козя брадичка, а Комер с кафяво наметало и руси коси, увити около ушите.

Бен Афлек и Мат Деймън се обединиха, за да напишат сценария за филма заедно с Никол Холофценер. Проектът е първото им писателско сътрудничество след „Добрият Уил Хънтинг“ от 1997 г., който им спечели и Оскар за най-добър оригинален сценарий.


„По-добре е да си фалшив някой, отколкото реален никой“

Мат Деймън със сигурност е истинският някой поне за 5 жени. Дълго време негова приятелка е Уинона Райдър. Разделят се през 2000. От 2005 г. е женен за Лусиана Баросо. Двамата имат три дъщери – Изабела, Джия, Стела. Преди те да се родят обаче, Деймън съвсем естествено и с обич приема дъщерята от предишния брак на Лусиана - Алексия.

Снимка: profimedia.bg

Той не е актьорът, който се избухва след алкохол и наркотици на светски събития, нито изненадва феновете си с нови любовни връзки. След връзката си с Уинона Райдър, той твърдо решава, че няма да се обвързва с актриси. Според него те имат твърде високи и нереалистични изисквания. Мат Деймън се концентрира основно върху работата си. А заради успехите си в света на киното вече му позволяват съвсем спокойно да си избира проектите, в които да се включи.

Освен филмова звезда, той е и филантроп. Той е един от основателите на организация Water, която работи за снабдяване с пярсна вода в бедните части на света.