За разлика от кръщенето на брат й Джордж през 2013 г., това на Шарлот Елизабет Даяна не бе в Лондон, а в провинциалната резиденция на родителите й Анмър хол, на територията на кралското имение Сандрингам и бе отворено за широката публика.

Четиричленното семейство измина алеята, водеща до входа на църквата, пеш, за да поздрави всички хора, които трепнеха в очакване да го видят. 

Кръщенето на принцеса Шарлот бе извършено от Кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби с вода от р. Йордан, където е бил кръстен Исус Христос, а официален фотограф на събитието бе емблематичният Марио Тестино.

Другите любопитни факти, свързани с историческото събитие са:

- През 1961 г., в църквата "Света Мария Магдалена" е била кръстена и принцеса Даяна, майката на Уилям.

- Принцеса Шарлот бе доведена с количка, която навремето е била използвана от кралица Елизабет II при отглеждането на синовете й принц Андрю и принц Едуард.

- Кръщенето бе в много тесен кръг. На него присъстваха по-малко от 30 души. Освен херцозите на Кембридж Уилям и Катрин, принцеса Шарлот и принц Джордж, дойдоха кралица Елизабет Втора, херцогът на Единбург Филип, принцът на Уелс Чарлз и херцогинята на Корнуол Камила, както и родителите на херцогинята на Кембридж Керъл и Майкъл Мидълтън, брат й Джеймс и сестра й Пипа Мидълтън. За съжаление Принц Хари не бе на историческото събитие, тъй като се намира в Африка.

- Водата, използвана за кръщенето е тази, използвана преди две години и при кръщаването на брата на малката принцеса, принц Джордж.

- Кръстниците на принцеса Шарлот са петима. Сред тях са Лаура Фелоус, братовчедка на принц Уилям, и Адам Мидълтън, братовчед на херцогинята на Кембридж Катрин. Останалите трима души са приятели на херцозите на Кембридж. 

- Друг интересен факт, но този път, свързан с едногодишния принц Джордж, който в последно време се превърна в истинска модна икона, е че той бе облечен с дреха, наподобяваща тази на неговия баща (Уилям), когато отишъл за първи път да види новородения си брат – принц Хари.