След като миналата година направи забележителна роля в “Жокера”, за никого вече няма съмнение, че Хоакин Финикс е невероятен актьор (освен може би за Асен Блатечки). За изпълнението си той получи “Оскар” и втори “Златен глобус”. Но макар да участва във филми и сериали вече почти 40 години, актьорът все още не може да пребори притеснението за всяка нова роля. Това разкри той в интервю за британското издание на списание “GQ”.

Преди всяка нова роля съм страшно изнервен”, казва той за списанието. “И това е прекрасно!

Снимка: Getty Images

Хоакин Финикс не преувеличава емоционалното си състояние и от списанието цитират спомени на негови колеги, които потвърждават колко искрено притеснен е актьорът преди да започне да играе пред камерата. Всъщност притеснението му е толкова голямо, че много често се налага костюмите му да се подплатяват, за да не се вижда колко много се е изпотил.

И това не важи само за снимките на филми, но и за телевизионните интервюта, които Хоакин Финикс никак не обича и избягва. Режисьорът Джеймс Грей дори си спомня, как Финикс е повърнал преди едно интервю, защото се е притеснявал да застане пред телевизионните камери.

Човек би си помислил, че актьор с богатия опит на Хоакин Финикс вече трябва да е преодолял това притеснение, но звездата от “Жокера” не иска да го преодолява никога. Според него именно в притеснението е тайната на добрата игра и страхът от провал изважда най-доброто от образа. Според него всичко, което се учи в актьорските школи, е пълна глупост и актьорската игра се ражда интуитивно.

Проблемът е, че тази техника е изключително изтощаваща и понякога са необходими месеци, преди животът му да върне обичайния си ритъм.

Снимка: Getty Images

Именно заради това емоционално изтощение се стигнало до един от най-опасните инциденти в живота му. След снимките на филма “Да преминеш границата”, в който Хоакин Финикс играе ролята на Джони Кеш (и получи първия си “Златен глобус”), актьорът не искал нищо друго, освен да си “изкарва добре”.

Нямах връзката, която исках, със света или със себе си”, спомня си той. “Бях идиот, който обикаляше по клубове, пиеше и търсеше с кого да прави секс.

Заради безразсъдното си поведение актьорът претърпял тежка катастрофа с автомобила си и оцелял като по чудо. След като колата му се преобърнала, той изпълзял от нея, целият в кръв, облегнал се и запалил цигара, без да разбира какво толкова се е случило. Даже след като му се притекли на помощ, той уверявал хората, че е добре и няма нужда от нищо.

Снимка: Getty Images

Според Хоакин Финикс филмът, който му е помогнал да усъвършенства най-много актьорската си игра, е фалшивият документален филм “Все още съм тук”, в който той играе себе си. Във филма героят на Финикс решава да се откаже от киното и да стане рапър, а зрителите проследяват все по-силната му деградация.

След излизането си филмът беше критикуван и оплют от зрителите и от критиците. Финикс, който го продуцираше, загуби куп пари, но не съжалява ни най-малко за работатa си по странния него: “Това е най-хубавото нещо, което съм правил по отношение на израстването си като актьор и по-доброто разбиране на актьорската игра.