Кандидатът за президент на демократите Камала Харис посочи губернатора на Минесота Тим Уолц за свой вицепрезидент в началото на август. На 22 август той беше официално избран. Но кой е Тим Уолц, превърнал се - след оттеглянето на Джо Байдън от битката за президентския пост - в претендент за вицепрезидент на САЩ?

Роден в провинциална Небраска, Тим Уолц се занимава със земеделие и лов през лятото, а на 17 години се записва в Националната гвардия. Служи в нея 24 години като доброволец.

Снимка: Getty Images

Баща му, администратор в държавно училище, го насърчава да се присъедини към армията, преди да почине от рак на белия дроб, когато Уолц е едва на 19 години.

Губернаторът на Минесота споделя, че обезщетенията за наследници по линия на социалното осигуряване са издържали майка му и че законът за военнослужещите е платил за образованието му в колеж.

Снимка: Getty Images

Въоръжен с учителска диплома, Уолц поема едногодишен преподавателски пост в Китай по време на клането на площад Тянанмън. По-късно той посещава страната със съпругата си Гуен Уипъл и организира летни образователни пътувания до Китай за американски ученици.

Снимка: Getty Images

След като се завръща в Небраска, Уолц става учител и треньор по американски футбол, докато съпругата му - също учителка - не го привлича обратно в родната си Минесота. Сега те имат две деца. Като треньор в гимназията Mankato West Уолц помага за изграждането на програма по американски футбол, която извежда училището до първия му държавен шампионат.

Снимка: Getty Images

Той също така печели похвали за това, че се съгласява да бъде факултетен съветник на училищния гей-стрийт алианс по време, когато хомосексуалността е била крайно отхвърляна.

 

За първи път се кандидатира за поста сенатор в предимно земеделски район, който се простира в южната част на Минесота, която е преобладаващо републикански симпатии.

Снимка: Getty Images

Но Уолц води кампанията си като умерен човек, който се интересува от обществените услуги и защитата на ветераните, което води до сътресение и промяна на резултата на изборите. 

През 12-те години на работа в Конгреса е било трудно да се определи неговата идеология, пише още БГНЕС. Той гласува в подкрепа на Закона за достъпното здравеопазване, съавтор е на мерки в подкрепа на труда, включително на законопроект за повишаване на минималната работна заплата и подкрепя неуспешни усилия за ограничаване на въглеродните емисии и търговия с тях.

Снимка: Getty Images

Но той успява да намери общ език с републиканците. Уолц гласува за продължаване на финансирането на войните в Ирак и Афганистан, да подкрепя по-строгата проверка на бежанците, влизащи в САЩ, и се опитва да блокира спасителната програма на Обама за банките и автомобилните компании след финансовия срив през 2008 г.

Снимка: Getty Images

Някога той е бил подкрепен от Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA), която дарява средства за кампанията му, но след стрелбата в училището в Паркленд се изказва в полза на забраната на нападателните оръжия и загуби подкрепата им.

През 2018 г. Уолц спечели надпреварата за губернатор на Минесота с повече от 11 пункта, но първият му мандат беше помрачен от пандемията от коронавируса и убийството на Джордж Флойд от полицай в Минеаполис.

Снимка: Getty Images

 

Републиканците остро критикуваха Уолц за това, че се е забавил с разполагането на Националната гвардия, дори когато някои протести прераснаха в насилствени.

Губернаторът обаче спечели преизбирането си и вторият му мандат беше изпълнен с напрежение, като демократите контролираха щатския законодателен орган с едно място.

Снимка: Getty Images

Демократите утвърдиха правото на аборт, въведоха платен отпуск по болест и семейни причини, затегнаха законите за оръжията, финансираха всеобщо безплатно хранене в училищата и инвестираха в достъпни жилища.

Трескавата дейност привлече вниманието на бившия президент Барак Обама, който написа: "Ако имате нужда от напомняне, че изборите имат последствия, вижте какво се случва в Минесота".

Снимка: Getty Images

В началото на октомври по време на първия и единствен дебат на вицепрезидентите на САЩ в изборите през 2024 г. претендентите Джей Ди Ванс и Тим Уолц се сблъскаха по въпросите на абортите и миграцията по време на телевизионния дебат, но в крайна сметка многократно се върнаха към една тема - Доналд Тръмп.

В една до голяма степен учтива среща републиканецът и демократът навлязоха по-дълбоко в детайлите на политиката, отколкото кандидатите за президент Тръмп и Камала Харис по време на сблъсъка им през септември.

Снимка: Getty Images

Но след като губернаторът на Минесота Уолц атакува републиканския бивш президент Доналд Тръмп, а сенаторът от Охайо Ванс го възхваляваше, дебатът често беше засенчван от милиардера, чието име се появи повече от 80 пъти в дискусията - два пъти повече от това на Харис.

Няколко дни по-късно легенрдният музикант Брус Спрингстийн подкрепи Камала Харис и Тим Уолц в президентската битка. Спрингстийн, който подкрепяше Барак Обама и Джо Байдън по време на техните президентски кампании, е последният високопоставен поддръжник на Харис, който се присъединява към Тейлър Суифт, Опра Уинфри и Барбра Стрейзънд.

Във видеото той похвали ангажимента на Харис и Уолц към „визия за тази страна, която уважава и включва всички, независимо от класата, религията, расата, политическата ви гледна точка или сексуалната ви идентичност, и те искат да развиват икономиката ни по начин, който е от полза за всички, а не само за малцина като мен на върха. Това е визията за Америка, за която последователно пиша вече 55 години“.

Тръмп, напротив, „не разбира значението на тази страна, нейната история или какво означава да бъдеш дълбоко американец. Неговото пренебрежение към светостта на нашата конституция, светостта на демокрацията, светостта на върховенството на закона и светостта на мирното предаване на властта трябва да го дисквалифицира от президентския пост веднъж завинаги“, каза певецът.

В заключение Спрингстийн заяви: „Всеки вижда нещата по различен начин и аз уважавам вашия избор като съгражданин. Но и аз като вас имам само един глас и той е едно от най-ценните притежания, които имам. Ето защо на 5 ноември ще дам гласа си за Камала Харис и Тим Уолц. Благодаря, че ме изслушахте“. 

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK