На 21 декември преди една година загубихме едно от най-ярките имена на българската музикална сцена. На 45-годишна възраст Димо Стоянов от група P.I.F. почина след седмици в болница в битка с коронавируса. Уви, не успя да я спечели.

Първият сингъл от новия албум на групата - "OPUS 4", е и последният с участието на Димо Стоянов. Албумът "P.I.F. 6" е в памет на вокалиста - различен, емоционален, запомнящ се, недовършен, както го определят от групата.

Снимка: Facebook/@P.I.F.

Видеоклипът към песента събра популярни музиканти и артисти, сред които Любо Киров, Мариус Куркински, Мария Илиева, Графа, Миро, Михаела Филева, Койна Русева, Орлин Павлов, Стефан Вълдобрев, Дичо и много други.

„Небе море, море небе…“ – точно в 21 ч. на 23 декември миналата година стотици фенове озвучиха „цялото небе“ с една от най-докосващите песни на групата – „Невидимо дете“.

Членовете на бандата отправят призив и тази година на 23 декември, четвъртък – отново в 21 ч., да направим същото. Под звуците на „Невидимо дете“ и с аплодисменти да изпратим цялата си любов към небето за Димо.

Снимка: Facebook/@P.I.F.

Всичко започва от любителски събирания за импровизирани репетиции на група приятели от блока в мазето на Димо. Като озвучител, баща му успява да им помогне с нужното оборудване и техническа настройка. По-късно отива на прослушване за вокал на група „Тартор“, където много го харесват, но плана се проваля поради връщането на предишния вокал. Въпреки това Димо се присъединява към групата като технически отговорник.

Когато влиза в Химическия техникум, той решава да сформира банда. Успява да убеди тогавашната директорка да отпусне средства за финансиране на училищна музикална група и така си урежда нужните техника и място за репетиции. Същевременно, покрай Фестивалния комплекс във Варна, Димо се запознава и става част от местната рок и блус музикална общност. Именно там се запознава с някои от хората, с които полагат основите на групата Resemblance, по-късно преименувана на P.I.F.

Вижте повече за Димо Стоянов и P.I.F. в сайта на bTV Новините.