Д-р Олеся Велинова е млад руски специалист дерматолог с над 7-годишен опит, натрупан по време на работа в Москва. Една от клиниките, в които е работила, там е „Лин Лайн“ - популярна като мястото, където политици и известни лица от шоубизнеса на Русия се разкрасяват и подмладяват. С нея разговаряме за това как да се разкрасим за празниците и какви са последните тенденции в областта на естетичната дерматология.


До Нова година остава по-малко от месец. Какви процедури да си направи жената, за да бъде най-красивата на новогодишното парти?

Добре е да започне с лек пилинг, който обира външния слой и прави вида накожата здрав. Две седмици преди празника може да направи мезотерапия или биоревитализация. С малко количество ботокс миже да се атакуват мимическите бръкчки. Около седмиица преди Нова година може да се направи експресна грижа за лицето – почистване и подхранване.

Коя е най-новата и актуална процедура за млада и красива кожа?

Това е биоревитализацията – абсолютен хит в Русия. Представлява интрадермално насищане на кожата с витамини, аминокиселини, пептиди и хиалуронова киселина. Терапията продължава около 40 минути и ефектът е видим моментално. Осигурява дълбоко възстановяване на клетките на кожата и извънклетъчния маткрис. Тя позволява да се спрат процесите на биологичното остаряване на кожата. Резултатите след биоревитализацията са лифтинг, оформяне контура на лицето, увеличаване плътността и еластичността на кожата, възстановяване и обновяване на клетките и намаляване появата на пъпки, свиване на порите, дълбока хидратация, равен тен, възстановяване на собствените процеси на синтеза на хиалуронова киселина в тъканите, обновяване на кожата, антиоксидантна защита от свободните радикали и изглаждане на бръчките.

Как да се грижат жените за кожата си, според възрастта?

Аз лично препоръчвам за 25-годишните мезотерапия с витамини, на 35-45-годишните – мезотерапия с аминокиселини и пептиди, а за 45-50-годишните – мезотерпии, които “спират времето”.

Коя част от тялото издава най-много истинската възраст на жената?

Състоянието на ръцете – вените стават по-забележими, кожата изтънява, появяват се петна, които не могат да бъдат скрити. Личат и на лицето, където кожата губи своята еластичност и увисва, на шията и на зоната на деколтето. Това са и първите издайници на възрастта. Чудесен метод за тонизиране и ревитализация на повяхнала кожа на лицето, шията, деколтето и ръцете е интердермалното и повърхностно вкарване – инжектиране в кожата на мезококтейл от витамини, минерали, нуклеинови киселини, антиоксиданти, аминокиселини, коензима и хиалуронова киселина. Терапията може да се прилага в зоните на лице, шия, деколте, гърба на ръцете. Необходима е последователност от няколко процедури и поддръжка на 4 до 6 месеца.

Кой е най-големият враг на кожата?

Факторът с най-голямо значение е излагането на слънце. Вредните навици като пушене, нездравословно хранене, консумация на захар, недостатъчен сън също също водят до преждевременно състаряване.

Какви са последните тенденциите за корекции на лицето?

Времето на хиперкорекциите отмина и днес най-ценени са специалистите, които работат така, че да не си личи тяхната намеса. “Восъчното лице” и големите патешки устни са отживелица.  Който иска да е модерен, е естествен. Затова днес ботоксът е така разреден, че няма никаква токсична опасност. Той се разпределя така, че да се избегне лицето тип маска. Вече говорим за т.нар. full face, което означава подвижно, динамично лице. Нова тенденция е при корекциите да се използва само една ампула. Препълването, което личи, не е проява на професионализъм. Ако бъде поставена в 1, 2, 3 точки или векторно в “долината на сълзите”, умората изчезва, скулите се повдигат, погледът се отваря.