Изминаха повече от четири десетилетия от смъртта на Елвис Пресли през 1977 г., но наследството на Краля на рокендрола се поддържа живо по безброй начини. Музикалната икона, създала класики като "Hound Dog" и "Jailhouse Rock", оглави класациите с 18 песни и продаде повече от един милиард плочи. Той все още е един от най-обичаните изпълнители на всички времена, повече от половин век след дебюта му през 1956 г.

Елвис умира от сърдечен удар на 16 август 1977 г. Предварителните резултати от аутопсията показват, че причината за смъртта е "сърдечна аритмия" - според д-р Джери Франциско, съдебен лекар от окръг Шелби, който извършва двучасов оглед на тялото.

Първоначално съдебният лекар не успява да открие причината за аритмията, което предизвиква предположения, че певецът може да е починал в резултат на свръхдоза наркотици въз основа на публикуваните съобщения, че в тялото му са открити следи от 10 лекарства с рецепта.

Снимка: Getty Images

През октомври обаче "Ню Йорк Таймс" потвърди, че наркотиците са изключени като причина за кончината на Елвис - "въпреки че в тялото му по време на смъртта са открити лекарства с рецепта", отбеляза изданието, цитирайки д-р Франциско.

"Причината за смъртта е хипертонична болест на сърцето, а коронарната болест на сърцето е допринасящ фактор", се казва в заключението на лекаря. Д-р Джордж Никопулос, приятел и лекар на Елвис, заяви, че не смята, че певецът е имал проблеми с наркотиците, въпреки че е "злоупотребявал с тях инцидентно".

Преди смъртта си Елвис се е справял с няколко здравословни проблема и е бил хоспитализиран четири пъти в рамките на пет години, за да се лекува от хипертония и увеличено дебело черво. Освен това е страдал от лек диабет и проблем с черния дроб.

Въпреки решението на съдебния лекар, слуховете за участието на наркотици в смъртта му продължават да витаят в публичното пространство. Няколко членове на семейството му са говорили за степента на употреба на наркотици от Краля, включително доведеният брат на Елвис Дейвид Е. Стенли в мемоарната си книга "Моят брат Елвис: последните години".

Снимка: Getty Images

Стенли пише: "Чувствах се по-скоро като помощник в старчески дом". През 1989 г. той казва пред "Пийпъл": "Не бях в състояние да разбера напълно какво се случва и не разбирах Елвис в мъките на пристрастяването" и добавя: "Имах тази наивна вяра, че Елвис може да направи всичко, дори да преодолее зависимостта от лекарствата".

Кралят на рокендрола е намерен в безсъзнание от тогавашната си приятелка Джинджър Олдън в дома си в Грейсленд в Мемфис, Тенеси. По-конкретно, той е открит да лежи на пода в банята на главния си апартамент - най-личното му убежище, където са допускани само най-близките му и доверени хора.

Грейсленд, имение с 18 стаи за 1 милион долара, с джубокс край басейна, е мястото, където Елвис се скрива от света, за да избяга от бремето на славата. Въпреки че от 1982 г. Грейсленд е отворен за посетители, вторият етаж е запечатан от уважение към него от семейството му.

Грейсленд стана известен с много неща, включително с емблематичната "стая на джунглата" - превърната в звукозаписно студио - както и с кухнята, където Елвис приготвя прочутите си сандвичи с фъстъчено масло и банани. То включва и прочутата градина за медитация, където Елвис е погребан.

Снимка: Getty Images

Елвис става известен в средата на 50-те години на миналия век и бързо се превръща в едно от най-големите имена в историята на рокендрола. До голяма степен допринесъл за развитието на музикалния жанр, той има причина да бъде смятан за "Краля".

Феновете, поддръжниците и членовете на семейството на Елвис запазват наследството му живо през десетилетията, последвали смъртта му през 1977 г. Между филмите, разказващи за неговата удивителна кариера, и безбройните кавъри на песни от неговия каталог, Кралят на рокендрола е оставил отпечатък върху поколенията и бъдещите такива.

Снимка: Getty Images

На 25-ата годишнина от смъртта на Елвис дъщеря му Лиза Мари отдаде почит на баща си със запис, в който казва: "Исках да знаеш, че не съм те забравила. Ти ме създаде. Обичам те. Ти все още си прекрасен. Ти беше прекрасен и тогава".

Съвсем наскоро Присила почете Елвис по повод 45-годишнината от смъртта му през август 2022 г., като разказа какво означава този ден за нея по време на интервю в тв предаването TODAY. "Всичко, което той е искал да направи или е пожелал да направи, що се отнася до живота, искам да се опитам да осъществя и аз, а това е огромна отговорност", каза тогава тя.

На 16 август всяка година от Грейсленд се излъчва на живо бдение със свещи, което се провежда в имота. През 2022 г. на него присъстваха над 30 000 фенове и поддръжници на любимия и вечен Крал, пише още БГНЕС.

Снимка: Getty Images

Животът и музиката на Елвис бяха почетени в едноименния филм, режисиран от Баз Лурман. Кралят на рокендрола е изигран от Остин Бътлър, който заяви, че е усетил огромен стрес и отговорност, пресъздавайки наследството на покойната музикална икона.

Неговото превъплъщение получи искрени похвали директно от семейството на Пресли - конкретно от Присила, Лиза Мари и внучката на Елвис Райли Кю.