Когато за пръв път Елвис Пресли участва в "Шоуто на Ед Съливан", пред телевизорите са над 1/3 от жителите на САЩ – 60 млн. зрители. Месец по-късно Краля отново участва в предаването с изпълнения, превърнали се в класика. Хитът обаче е преди музиката да започне – в същия ден, на 28 октомври 1956 г., Елвис застава пред камерите в лекарския кабинет, за да се ваксинира публично срещу полиомиелит (детски паралич)

Почти забравената днес болест е истински бич за децата и младите хора по онова време. В най-черните дни през 40-те години на миналия век по над 35 000 души годишно получават парализа вследствие на полиомиелита. Само през 1952 г. заразените деца са 60 000, а починалите – 3000. При вирусно разпространение смъртността е 20% при получилите парализа.

Макар милиони семейства да се възползват от въведената през 1955 г. ваксина, тинейджърите и младите мъже и жени не показват особено желание да се имунизират. "Ню Йорк Таймс" по това време пише, че едва 10% от младежите в Ню Йорк са ваксинирани, макар да са втората най-рискова група след малките деца.

В този момент идва намесата на Краля. Обожаван от младите хора, символ на новото необременено от световната война поколение, Елвис е пример за феновете си във всяко отношение. Така успокояващата му усмивка при получаването на ваксината и записаният от него радиопризив за имунизация със сигурност карат мнозина да вземат най-правилното решение за собственото си здраве. Така между 1955 г. и 1957 г. случаите на детски паралич в САЩ намаляват с впечатляващите 81%. 

Вижте повече в сайта на bTV Новините.