Дори и да не сте чували името Шон ОПрай, вероятността да сте виждали лицето му е доста голяма.

Хубавецът е участвал в кампании на Calvin Klein, Dolce & Gabbana и Ralph Lauren. Съвсем неотдавна списание Форбс го обяви за най-добре платения модел в света.

Въпреки това хонорарът на О'Прай изглежда доста скромен в сравнение с този на конкурентките му от женски пол. Жизел Бюндхен, която е начело на топ платените модели за последните 7 години (подред), печели 42 милиона долара за период от 12 месеца, докато О'Прай - само 1,2 милиона за същото време.

От Фобрс допускат, че тази огромна разлика се дължи на доминацията на дамите в света на модата. В действителност моделите мъже се радват на далеч по-малко внимание в индустрията и се коментират далеч по-рядко от медиите. 

Професия модел

 

 


Шон О'Прай Снимка: facebook.com/seanopryofficial

Оказва се, че в бранша дамите се радват на далеч по-широка известност, а мъжете се борят да бъдат вземани насериозно.

 

Арън Джонсън (друг модел) споделя пред Хъфингтънпост: "Всеки път, когато се опитвам да споделя своите идеи или амбиции, в отговор ме потупват по главата и получавам снизходителна усмивка. Стереотипът, че мъжете модели нямат капка мозък е толкова популярен, че не може да се оспори."

Друга причина жените модели да са крачка пред колегите си мъже: личността.

"Всички искат да научат повече за моделите. Очаква се супермоделите да са умни, да имат мнение и индивидуалност." - споделя Роузи Хънтингтън-Уитли пред сп. "Гардиан". "В крайна сметка всички познават Жизел и с бизнеса й, рекламите й, децата й, както и от кориците на списанията. Място, където рядко можем да видим мъж модел - причината за което е относителната липса на списания за мъже на пазара в САЩ."

Жизел Бюндхен е новият глас и лице на H&M