България е една от държавите, която се включи в благодарствената изложба “Thank you, doctors!”, която стартира на открито в много градове по света.

Изложбата събира илюстрации на художници и дизайнери от различни страни по света, които с творбите си изразяват благодарност към работата и отдадеността на медицинските работници и лекарите по света в дните на пандемия от COVID-19. 

През последните месеци стотици хиляди медици от цял свят прекосяват градовете, в които живеят, за да стигнат до болниците, в които работят. В условията на изолация те са от малкото хора, които се придвижват в градското пространство денонощно.

Билбордите отправят благодарствени послания към медиците за тяхната работа и отдаденост във времето на пандемията от коронавирус. За „платна” на изложбата са използвани свободните билборди в различните градовете. Позициите с илюстрации са подбрания така, че да следват пътя на медиците до болниците, които са най-натоварени с епидемията. 

В изложбата участват Румъния, Сърбия, САЩ, Германия, Албания, Испания, България и други държави, като всеки ден към изложбата се присъединяват нови градове по света.

Румънската православна църква се възпротиви на изобразяването на медици като светци - вижте повече в bTV Новините:

„Ако погледнем на изкуството, като начин на оцеляване в света изобщо, то днес артисти в светлината на прожекторите, са именно нашите медици, а ние наблюдаваме с вълнение и благодарност тяхното изпълнение. Да си лекар в България е истинско изкуство поради ред причини от различен характер. Чувство за отдаденост на професията е познато на всеки артист. Но артистът познава и друго чувствo - това на благодарността. Затова решихме да я изразим по-най добрия начин, по който можем” коментират български автори, които се включиха в изложбата.

Билборд позициите, които се ползват за “платна” на изложбата в София, са предоставени безвъзмездно от компанията Idea Comm, а печата е осъществен благодарение на печатница Red points. Инициативата е по идея и организация на рекламна агенция McCann, която има над 140 офиса в света, в това число и в България.

Как протича 24-часово дежурство в COVID отделението на "Александровска болница"? Вижте от разказа на оператора Добромир Иванов в bTV Репортерите.