Отново е петък 13-и... И отново много хора се страхуват, плюят си в пазвата, оглеждат се за черни котки и дори не излизат от вкъщи.

Запознайте се с 13 интересни факта около фаталното число.

1. Има поне един петък 13-ти всяка година, но никога повече от три на година.

2. Вярва се, че страхът от петък 13-ти идва от 13 октомври 1307 г., когато хиляди рицари тамплиери били заловени и изтезавани по заповед на папа Климент V. Те били принудени да признаят обвинения в ерес и содомия и били изгорени на клада. Оттогава петък 13-ти се смята за "лош ден" за тамплиерите.

3. Други вярвания са свързани с древен Рим, където магьосниците се събирали в групи от 12, тъй като считали, че 13-ят човек е олицетворение на дявола.

Снимка: iStock4. Днес много хора продължават традицията да се страхуват от този ден. На много сгради по света липсва 13-и етаж.

5. Много градове нямат 13-ти номер на улиците и булевардите си.

6. В някои американски и британски хотели липсва стая номер 13, а в самолетите на различни компании място 13 е забранено.

7. Във Флоренция пък изкуството за избягване на номер 13 е стигнало своя връх и там къщите между номер 12 и 14 се намират на номер 12 и половина.

8. В САЩ хората са по-практични и просто отказват да си купуват къщи на "фаталния" номер.

9. Въпреки вярванията, че петък 13 носи нещастие, много хора не се страхуват от деня.

Снимка: iStock10. Един от тях е британец, който има тринадесет татуировки на числото "13" - всичките направени в 13-ти петъци и днес ще се сдобие с още една.

11. Повече от 80% от небостъргачите в САЩ нямат 13-и етаж.

12. В автомобилните състезания "Формула 1" няма болид с номер 13.

13. Според някои изследователи пък хората просто обичат да се страхуват от нещо и тъй като числото 13 е винаги наблизо, на него се е паднало злощастната съдба на "персона нон грата".