Ако на Ърнест Хемингуей (1899 - 1961) не бъде кръстен коктейл, на кого тогава? Освен с книгите си американският писател е известен най-вече с две неща – любовта си към Куба и Карибите и любовта си към алкохола. Той до такава степен е пристрастен към пиенето, че дори учи 12-годишния си син да употребява алкохол. Няма съмнение, че ако Хемингуей не беше отнел живота си сам, това щеше да се случи заради чернодробната цироза, която му откриват през 60-те години на миналия век.

Снимка: Getty Images

Има няколко коктейла, които носят името на писателя, но най-популярна е разновидността на „Дайкири“ наречена „Хемингуей Дайкири“, тъй като това е бил любимият коктейл на писателя.

Какво е „Двоен Папа“ и как Хемингуей създава силно алкохолния коктейл

Според най-популярната версия за произхода на „Хемингуей Дайкири“ един ден писателят се е разхождал из Хавана и е влязъл в заведението „El Floridita“, за да ползва тоалетната. Вътре видял бармана да забърква „Дайкири“ и не устоял на изкушението да го опита. След като отпил няколко глътки казал, че му харесва, но би предпочел да е без захар и да има двойно повече ром.

Снимка: istockphoto.com

Така, на базата на „Дайкири“-то, бил създаден коктейлът „Двоен Папа“ – тъй като така бил известен Хемингуей в Куба и защото обичал двойно повече алкохол във всичко.

Ърнест Хемингуей обаче не се слави като човек с много изискан вкус за алкохол (по-скоро като някой, за когото най-важно е количеството) и малко хора, освен него, са харесвали „Двоен Папа“, затова в „El Floridita“ променили малко рецептата, за да бъде по приятен коктейлът. Така се появила напитката „Хемингуей Дайкири“.

Снимка: Getty Images

Как се приготвя „Хемингуей Дайкири“

Необходими съставки:

  • ром - 90 мл Бял Appleton Jamaica
  • лайм - 45 мл сок, изстискан
  • грейпфрут - 45 мл сок, изстискан
  • ликьор - 30 мл Maraschino
  • лайм - за украсата

Приготвяне:

В смесителна чаша сипете малко лед и добавете рома, сока от лайм, сока от грейпфрут, ликьора Мараскино и разбъркайте за около 1-2 минути.

Сипете сместа в чаша за мартини.

Поднесете Дайкири Хемингуей с украса от четвърт лайм.

  • Специалната Маргарита с ликьор от пъпеш на Елени от MasterChef
  • Как Петя Карабойчева от MasterChef приготвя любимия си коктейл “Bloody Mary”
  • Две е повече от едно: фреш от диня и джин с босилек - коктейлите на Румяна Босева - Лулу
  • Коктейл "Белини" - защо един от най-известните италиански коктейли е кръстен на венециански художник от 15-и век
  • Върджин Пина колада от артистичната Неда Соколовска  
  • Коктейлите по време на Сухия режим в САЩ - история и рецепти
  • Виетнамката Куин Чан лови риба в село Хайредин и приготвя коктейл със сок от бъз
  • Голяма забава с любимия коктейл "Skinny Bitch" на Евелин Малезанова
  • "Мисис България Европа" 2017 Анна Стефанова обожава тихите местенца на морето и коктейл с лайм
  • Сангрия е лятната „награда” на Ромина Тасевска (+ бонус рецепта)
  • Дара Екимова се разхлажда с ягодово мохито, но без алкохол
  • Парти презареждане с протеиновите смутита на Виктория Тодорова - Тория
  • Сияна Йорданова обожава леден мурсалски чай с джин и нектарини. Споделя и рецептата
  • Джери Томас - бащата на миксологията и модерното правене на коктейли
  • Какво издава за теб твоята лятна напитка? Виж кой спечели наградите
  • ИГРА: Попълни нашия тест, спечели уникално българско малиново вино
  • Благият „Пинки Джин“ на Благомира от Spring Lady
  • Най-добрата ни футболистка Евдокия Попадинова разхлажда лятото с "Шърли Темпъл"
  • Споделено лято в две чаши - Аперол шприц и Джин тоник от beauty блогъра Роси Димитрова
  • Непосилната лекота на смутито от Лили Гелева