В събота кралица Елизабет даде на внука си, принц Уилям, нова титла – Лорд Върховен комисар към Общото събрание на Църквата на Шотландия (Lord High Commissioner to the General Assembly of the Church of Scotland).

В тази си роля Уилям ще бъде личен представител на британския монарх във висшия орган на шотландската църква, като ще прави от негово име официални посещения и ще участва в някои церемониални събития.

37-годишният Уилям поема тази роля от Ричард Скот, херцог на Куинсбъри. Преди него позицията е била заемана от принцеса Ан, единствената дъщеря на кралица Елизабет.

Новата длъжност за Уилям идва в разгара на събитията около оттеглянето на Меган и Хари от кралските задължения, наречени шеговито от британците „Мегзит“ по аналогия с другото голямо сътресение в обществения живот – Брекзит.

Кралицата очевидно обича да използва съботния ден за знакови решения и важни декларации.

Именно миналата събота Бъкингам обяви, че Меган и Хари вече няма да използват титлата „кралско височество“, както и че ще възстановят сумата от 2,4 млн. лири, похарчени за реновирането на Фрогмор Котидж, който ще остане техен дом във Великобритания.

В момента Меган, Хари и синът им Арчи са в Канада. Плановете им са да разпределят времето си между Великобритания и Северна Америка.

В същото време светските хроникьори на Острова са в очакване на 2 февруари, когато Кейт Мидълтън и принц Уилям ще посетят церемонията за връчването на наградите BAFTA (British Academy of Film and Television Arts awards), считани за британски еквивалент на „Оскар“-ите.