Знаете ли, че според последни проучвания оцветяването и рисуването оказват дълбоко терапевтичен ефект при психическо напрежение? Специалистите твърдят, че запълването на разнообразни фигурки с бои и флумастери прогонва надалеч стреса и пренастройва психоемоционалното ни състояние на съвсем друго ниво – ставаме по-весели, спокойни, уверени и дори жизнерадостни.

Вижте защо рисуването и оцветяването на книжки представлява чудесна арт-терапия.

#Освобождава напрежението, натрупано през деня
Когато рисуваме, по един или друг начин, се откъсваме от реалността. Забравяме за притесненията, а чувството за тревожност изчезва напълно. Рисувайки и оцветявайки, ние се оттегляме от заобикалящия ни свят, отдавайки се на едно напълно различно и омиротворяващо духа ни занимание. Ритъмът на сърцето се успокоява, съзнанието се възстановява, мислите се хармонизират, тревогите се изпаряват.

#Прогонва стреса, страха и негативните мисли
Артистичните занимания във всичките си форми ни помагат да се чувстваме добре, а оцветяването безспорно е по възможностите на всеки. Няма нужда специално обучение, нито от съвършенство или одобрение. Рисуването и оцветяването е за удоволствие. А когато правим нещо с наслада и приятно чувство, в организма ни се отделят хормоните на щастието, споделят още специалистите. Подобен тип занимания на ума изисква от своя страна концентрация и фокусиране на вниманието. Така мислите ни се освобождават от паразитни образи, натрапчиви тревоги и негативни представи.

#Връща ни към детството и ни сближава с децата ни
Моментите, в които вършим нещо заедно с децата, за съжаление са толкова редки, а са най-безценните и щастливи мигове от нашия живот. Те ни връщат назад към детството, към спомените и детските мечти. Когато правим нещо заедно с детето, си даваме сметка колко много сме се отдалечили от нас самите. Досегът с детето ни връща към естествената магия и наслада от живота, към истинската ни същност, към онова, което сме в действителност, без преструвки, без его, без имиджово лицемерие. А оцветяването заедно ни позволява да посветим малко минути от времето си на най-милите и скъпи на сърцето ни същества, да се позабавляваме и посмеем с тях, да се върнем още веднъж към детството.

#Развива творческия нюх и креативността
Изкуството е начин да изразим своята индивидуалност. Създаването на творба повишава вярата в себе си, самочувствието и себеуважението. Неутрализира съмненията и разчиства пътя към щастието. Оцветяването, подобно на пеенето например, ни позволява да изразим емоциите си, да утолим жажадата си за творчество, съзидателност и красота, да разгърнем скритите в нас способности, за разпалим огънчето на тлеещите в нас таланти, да се освободим от страховете, които ни пречат да вървим напред.