След трудния край на 2019-а и още по-трудното начало на 2020 година кралица Елизабет Втора е изправена пред нови предизвикателства. Нейният най-голям внук Питър Филипс , който е син на единствената й дъщеря – принцеса Ан, се развежда със съпругата си Оутъм, с която са женени от 12 години, съобщава британският The Sun, добавяйки, че Питър е любимият внук на кралицата. Бъкингамският дворец все още не е потвърдил новината официално.

Снимка: Getty ImagesРаздялата е инициирана от 41-годишната Оутъм Филипс. Самият Филип, който не очаквал, бил шокиран, а кралицата - „разстроена“, твърди Daily Mail.

Приятели на Оутъм предполагат, че събитията около напускането на кралското семейство от принц Хари и Меган Маркъл са повлияли на решението й и в момента „тя иска да се върне в родната Канада“.

42-годишният Питър Филипс и съпругата му Оутъм имат две дъщери – Савана, която е на 9 и Айла на 7 години. Савана и Айла имат двойно гражданско – британско и канадско, което означава, че те лесно биха могли да заживеят в Северна Америка, ако Оутъм се върне там.

Снимка: Getty Images

Двойката се запознава в родния град на Оутъм Монреал през 2003 година по време на състезание от Формула 1. Двамата се женят в параклиса „Сейнт Джордж“ в замъка Уиндзор през 2008 г. Последното събитие, на което Питър и Оутъм присъстват заедно е с кралица Елизабет Втора, принц Чарлз и Камила Паркър на 7 септември миналата година.

Снимка: Getty Images

Оутъм се отказва от католическата вяра преди сватбата, защото в противен случай Питър щеше да загуби правото си за наследяване на британския престол. По време на раждането си най-големият внук на кралица Елизабет Втора е пети в реда за наследяването му, а в момента е на 15-о място.

Двете деца на двойката са близки със своите по-известни братовчеди – синът и дъщерята на Кейт Мидълтън и принц Уилям - принц Джордж и принцеса Шарлот.

Снимка: Getty Images

Питър Филипс и сестра му Зара Тиндал, която е омъжена за бившата ръгби звезда Майк Тиндал, не притежават кралски титли, които били отказани от майка им принцеса Ан. Двамата не се считат за активни работещи членове на британската кралска фамилия, какъвто е принц Уилям например, и имат свои професии извън нея. Баща им Марк Филипс, който е редови гражданин, също отказва да му бъде дадена титла, която кралицата подготвяла като сватбен подарък след венчавката му с дъщеря й Ан.

Питър и Зара като деца - 1985 г.
Снимка: Getty Images

Новината за раздялата идва само месец, след като Елизабет Втора трябваше да се справи с друг трус в семейството – неочакваното оттегляне на принц Хари и Меган Маркъл от кралския живот и заминаването им за Канада.

През ноември миналата година синът на британския монарх принц Андрю се оттегли от публичните си задължения като член на кралското семейство. Това се случи след скандално интервю, което той дава за Би Би Си за връзката му с осъдения сексуален престъпник Джефри Епстайн.