Темата за оттеглянето на принц Хари и Меган Маркъл от задълженията им като част от британското кралско семейство все още е номер едно не само във Великобритания, но и в целия свят. Те обаче не са единствените, които са предприели тази стъпка. При малко по-различни обстоятелства преди това същото са направили още петима членове на британското кралско семейство. От крал Едуард VIII до принцеса Даяна – вижте историите им и причините да напуснат най-известната кралска династия.

Едуард VIII

Снимка: Getty Images

Пра-прачичото на Хари, бившият крал Едуард VIII, абдикира през декември 1936 година, за да се ожени за Уолис Симпсън. Той среща за първи път Симпсън през 1931 г., когато тя все още е омъжена за втория си съпруг Ърнест. Двамата започват връзка. След като правителството, кралският двор и църквата отказват да приемат два пъти разведената вече Уолис за кралица, Едуард абдикира като крал и неговият брат – херцогът на Йорк, се възкачва на трона като крал Джордж VI.

Едуард станал херцог на Уиндзор и през 1937 г., докато е в изгнание във Франция, се жени на Симпсън, но никой от кралското семейство не отива на сватбата. Уолис става херцогиня на Уиндзор, но е лишена от обръщението Нейно кралско височество.

Принцеса Даяна

Снимка: Getty Images

През 1993 година покойната майка на принц Хари, принцеса Даяна, обявява, че се отказва от кралския си живот и го заменя за по-уединен. Събитията са предшествани от раздялата на Даяна и принц Чарлз. Тя се лишава от обръщението Нейно кралско височество, след като разводът й е финализиран през 1996 г. но запазва титлата си принцеса на Уелс.

След раздялата лейди Ди подава оставка като патрон и президен на почри 100 благотворителни организации, някои от които заявяват, че не са били информирани за решението преди публичното му обявяване. По това време говорител на принцесата заявява, че решението е взето „със съжаление“, тъй като Даяна искала организациите, на които е била патрон да бъдат свободни да си потърсят друг кралски покровител, тъй като технически тя вече не била част от кралското семейство.

Принц Андрю

Снимка: Getty Images

Чичото на Хари и херцог на Йорк обявява, че се оттегля от публичните си задължения като член на кралското семейство „в обозримо бъдеще“ през ноември 2019 г. Това се случва след скандално интервю, което той дава за Би Би Си за връзката му с осъдения сексуален престъпник Джефри Епстайн.

Принц Андрю беше критикуван публично за това, че показва липса на съпричастност към жертвите на Епстайн, както и липса на угризения за приятелството му с педофила, който се самоуби миналата година. Андрю се опита и да се оправдае, че не е правил секс със 17-годишното момиче, доведено му от американеца.

В изявление херцогът на Йорк каза „През последните дни стана ясно, че обстоятелствата, свързани с връзката ми с Джефри Епстайн се превърнаха в сериозна пречка в работата на семейството ми, както и в ценоото сътрудничество, което се случва с много благотворителни организации, които подкрепям с гордост.“

Сара Фъргюсън

Снимка: Getty Images

Шест години след сватбата й с принц Андрю става ясно, че Сара Фъргюсън и той се развеждат. След развода им през 1996 година Сара остава херцогиня на Йорк, но се разделя с останалите кралски привилегии, призтичащи от брака й с Андрю.

Въпреки раздялата на кралската двойка, двамата остават близки приятели, като херцогинята описва отношенията им с думите „най-щастливата разведена двойка на света“.

През ноември 2019 година Фъргюсън защитава бившия си съпруг в социалните мрежи, наричайки го ‚Истински джентълмен“, след критиките, които херцогът понася заради приятелството си с осъдения сексуален престъпник Джефри Епстайн. След напускането на кралското семейство херцогинята на Йорк прави свое токшоу и пише детски книги.

Принц Филип

Снимка: Getty Images

През 2017 година съпругът на кралицата – принц Филип, официално се пенсионира от кралските си задължения заради възрастта си – тогава той е на 96. Активните години на принц Филип като член на кралското семейство са повече от 70. Той е направил цели 637 задгранични пътувания, изнесъл е 5493 речи и е написал 14 книги, откакто е женен за кралица Елизабет II. От Бъкингамския дворец обявяват, че той е взел решението, което е подкрепно от кралицата.