Оттеглянето на принц Хари и Меган Маркъл от британското кралско семейство породи небивал интерес по целия свят. Кралски експерти, журналисти, които отразяват събитията в британския кралски двор, социалните мрежи и известни личности реагираха на новината. Изписаха се много материали за това какво е бъдещето пред Меган и Хари, какво ще се случи със сина им, как ще финансират скъпия си живот, къде ще живеят през по-голямата част от времето, ще запазят ли дома си в Лондон и т.н.

Кралският кореспондент на Би Би Си Сара Кемпбъл отговаря на най-често задаваните въпроси от читатели. Ето ги:

Ще остане ли принц Хари 6-и в реда за наследяване на трона?
Наследяването на трона във Великобритания произтича не само по рождение, но и от законодателството. В тази връзка, за да бъде остранен човек от линията за наследяване на трона, е нужно да бъде взето официално решение от парламента. Оттам коментираха, че въпросите за неочакваното съобщение на херцозите на Съсекс си остават „за кралското семейство“.

Ще запазят ли Меган и Хари кралските си титли и какво означава това за Арчи?
До момента херцозите на Съсекс не са заявявали официално желанието си да се разделят с кралските си титли. Относно сина им – той няма кралска титла още от рождението си, което е изцяло решение на неговите родители.

Какво ще се случи с Хари, ако двойката се раздели?
Отказът от задълженията му като член на кралското семейство към момента не означава, че той не е негов член. Хари остава член на британското кралско семейство. Действията на Меган и принца са прецедент в историята на монархията, така че евентуални прогнози не могат да бъдат давани и сравнявани с оглед на нещо, което вече се е случило.

Възможно ли е да им се окаже по-голяма подкрепа за справяне с пресата?
Меган е споделяла, че макар да е била публична личност, не е била подготвена за големия медиен интерес, който я спохожда с влизането в кралското семейство. Не се знае каква подкрепа са получили херцозите на Съсекс, така че е трудно да се каже с какво точно още би мигло да им се помогне.

Какво ще се случи с Invictus Games? (спортно благотворително събитие, на което патрон е принц Хари)
Тази година Invictus Games ще се проведат в Хага. Фондацията Invictus Games с патрон принц Хари, която е създадена с цел да ръководи игрите, ще продължи да функционира, независимо от това какво се случва със статута на принц Хари в кралското семейство. Това ще остане един от ключовите му ангажименти.

Снимка: Getty Images

Какво ще се случи с къщата им в Уиндзор, за чието реновиране платиха британските данъкоплатци?
На сайта си кралската двойка заяви, че ще продължи да използва Фрогмор Котидж – домът им в Уиндзорския дворец, с разрешението на нейния собственик кралицата. Той ще бъде „техният официален дом, тъй като те продължават да подкрепят монархията, така че семейството им винаги ще има място, което да нарече свой дом, докато са в Обединеното крластво“. Ремонтът на Фрогмор Котидж е бил планиран много преди те да решат да се оттеглят и реновирането е излезнало много по-евтино в сравнение с друг имот в двореца Кенсингтън.

Ще продължат ли данъкоплатците да финансират техния живот и имоти?
На сайта си Хари и Меган заявиха, че повече няма да получават финансиране от монархията. Те обясниха, че субсидията осигурява само 5% от доходите им. Все още не е ясно дали те ще се откажат от другите си източници на финансиране.

Как принц Едуард и съпругата му толкова успешно съвместиха кралския живот с обикновената работа?
Принц Едуард, граф на Уесекс и съпругата му – София, графинята на Уесекс, в момента са „работещи“ членове на кралската фамилия с натоварен график и много ангажименти. Но и двамата имат затруднения, докато преследват кариери в частния сектор. София работеше за ПР компания, а Едуард имаше малък успех като телевизионен продуцент. И двамата обаче се отказват от кариерите си и в момента са „работещи“ кралски особи на пълно работно време, а доходите им се поемат от херцогството на Ланкастър – частен доход на кралицата.

Ще се прилага ли правилото съпругите/съпрузите, които не са граждани на Европейския съюз, да не могат да прекарват повече от 90 дни извън Обединеното кралство за всеки 12-месечен период, за Меган?
Това правило важи за някои кандидати за британско гражданство. Обяснено беше, че Меган няма да получи по-бързо гражданство и ще отнеме същия период от време като за всеки друг. Не е ясно дали тя има британски паспорт и дали е с двойно гражданство. Бъкингамският дворец не е отговорил на въпроса дали молбата за гражданство на херцогинята ще бъде повлияна от съобщението.

Снимка: Getty Images


Колко подобна е ситуацията на Хари и Меган в сравнение с херцога на Уиндзор Едуард VIII и Уолис Симпсън?
Уолис Симпсън е била разведена американка като Меган Маркъл. През 1936 година Едуард VIII трябвало да избира между трона и Уолис. Той избра нея, като по този начин се освобождава от длъжността и всички кралски задължения.

Принц Хари и Меган Маркъл заявиха, че искат да се оттеглят от кралското семейство, предполагайки се, че възнамеряват да изпълняват някои задължения от името на кралицата. Това е техен избор, а не действие, в което не им остава нищо друго да направят. Това все пак са първите дни и не е ясно как точно техните частични роли на кралски особи и частни лица ще сработят.