На 8 януари британският принц Хари и съпругата му Меган обявиха, че напускат кралското семейство, за да бъдат финансово независими и да градят свои кариери извън кралския двор във Великобритания, продължавайки да подкрепят кралицата. Само 2 дни по-рано, на 6 януари, датският принц Фредерик и съпругата му принцеса Мери пък обявиха, че се местят в Швейцария, за да бъдат с четирите си деца, които са записани да учат в местно училище. Новината остана някак в сянка, защото всички се фокусираха и хвърлиха сили в разнищването на причините за напускането на Хари и Меган. Разбира се, в историята има много различни неща, но трябва да се вземат предвид и сходствата. На първо място принц Фредерик има пряка родствена връзка с британската кралица Виктория и е под номер 216 в линията за онаследяване на британския престол.

Снимка: Getty Images

На заминаването на престолонаследника принц Фредерик, принцеса Мери и четирите им деца се гледа като на вземане на почивка от кралския двор и ангажименти. В действителност обаче разликата със случая на Меган и Хари е, че положението е временно. Датското кралско семейство заминава за 12 седмици, докато четирите им деца – принц Кристиан (15 г.), принцеса Изабела (13 г.), принц Венсан (9 г.) и принцеса Жозефин (9 г.) се обучават в международното училище Lemania-Verbier във Швейцария.

Всъщност в Швейцария се местят да живеят четирите деца със своята майка принцеса Мери, докато принц Фредерик ще присъства когато и доколкото му разрешават кралските ангажименти в Дания. Както е и в случая на Меган и Хари, кралските особи правят всичко в името на децата си, давайки им широк поглед върху света в „международна среда“. Спомняме си, че ден след като херцозите на Съсекс обявиха решението си да се отделят от кралското семейство, Меган замина за Канада, за да бъде с Арчи. Факт е обаче, че в Дания никой не заговори за никакъв exit, бил той макар и временен. Никой не се хвърли да изчислява и пита кой ще плаща образованието на децата, ще задържат ли замъка, в който живеят и с какво ще се издържат кралските особи, докато са в Швейцария и не изпълняват задълженията си като част от кралската фамилия в Дания.

Снимка: Getty Images

Кой е принц Фредерик Датски и как се запознава със своята любима?

За разлика от принц Хари принц Фредерик Андре Хенрик Кристиан Датски, граф на Монпеза, е престолонаследник на Дания, като най-голям син на датската кралица Маргрете II и нейния съпруг принц Анри дьо Лаборд дьо Монпеза.

Роден е на 26 май 1968 г. в Копенхаген, Дания, преди майка му да се възкачи на датския престол. Фредерик официално става престолонаследник на Дания на 14 януари 1972, когато Маргрете II се възцарява на датския престол.

На 8 октомври 2003 г. кралица Маргрете II обявява пред Държавния съвет намерението на принц Фредерик да се ожени за Мери-Елизабет Доналдсън, с която принцът се среща за първи път на летните олимпийски игри в Сидни през 2000 г. За разлика от Меган Маркъл, която беше популярна актриса, Мери е обикновено момиче от народа. Родена е в австралийския щат Тасмания в семейството на шотландски емигранти. Завършва специалност търговия и право в университета на Тасмания, след което се мести в Мелбърн, където започва работа в рекламна агенция.  Фредерик и Мери-Елизабет се женят на 21 януари 2004 г. в Копенхагенската катедрала.

Снимка: Getty Images