Коледни подаръци и партита, но без 13-а заплата - това е решението на повечето компании за отиващата си 2022 г. 

Това става ясно от наблюдение сред над 100 български и международни компании от секторите ИТ, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и производство на Adecco България. В плановете на повечето фирми е да зарадват служителите си с тематичен подарък за Коледа. 


Компаниите, които са предвидили паричен коледен бонус, са много малко. Той ще е в размер до 1/3 от трудовото възнаграждение на съответния служител.

По-осезаема ще бъде тенденцията компаниите да плащат бонуси за постигнати резултати и за добро представяне на служителите. Това обикновено се планира след завършване на финансовата година.

Снимка: iStockМасова практика сред родните работодатели тази година ще бъде поднасянето на празничен подарък или ваучер за стоки и услуги на еднаква стойност за всички служители. Компаниите от ИТ индустрията отделят най-големи бюджети за това.

Коледните партита постепенно се завръщат. 

Снимка: iStock

„Популярната практика преди няколко години - изплащане на т.н. 13-а заплата по Коледа, отстъпва за сметка на разнообразяването на празничните придобивки в стремежа на работодателите да покажат по-индивидуална грижа към служителите си. Това е част от тенденцията компаниите да задържат и мотивират служителите си, които вече не са ежедневно заедно в офиса.", коментира Надежда Василева, оперативен директор на Adecco България.

Защо една служителка в градски транспорт намери много пари и ги върна - вижте във видеото.