В тези трудни времена, когато много хора губят работата си, а за други става все по-трудно да живеят по време на карантина и локдаун, ви разказваме една история, която показва, че когато човек има цел, план и е упорит, може да постигне всичко. 

Да си купиш къща от един кламер - може ли? Въпросът изглежда странен, а отговорът - сложен. Оказва се, че не е така за Кайл МакДоналд

Останал се без работа и разорен, той върти между пръстите си малко кламерче и си задава въпроса - "Какво бих могъл да получа за себе си срещу този кламер". Постоянно кандидатствал за различни позиции, но така и не получава никоя от работите. Тогава решава, че няма да чака повече и ще вземе живота си в свои ръце. 

Вдъхновен от принципа Bigger and Better - да продаваш малки неща за по-големи, Кайл е осенен от идея. Той решава, че трябва да продава и да купува дори и абсурдни неща, само и само да стигне до крайната си цел - да си купи къща. 

"Ако започна с малко, но мисля като за голямо, и се забавлявам през цялото време, всичко може да се случи!", казва той.

Снимка: en.wikipedia.org

Първата стъпка е да публикува снимка на кламер в Craigslist - американски уебсайт за обяви за работа, продажба на имоти, джаджи и т.н. Скоро получава и първата си оферта - дървен молив срещу кламер.

Минути след като приключва тази сделка, получава обаждане по телефона от търговец, който се опитва да се отърве от нещо доста странно - дръжка за врата с човекшко лице. 

11 дни по-късно Кайл разменя дръжката за врата за котлон за къмпинг. След това разменя котлона за акумулатор. 

Временно сделките му спират, но някой от мрежата му пише да не се отказва и му предлага кен, пълен с бира по негов избор плюс неонов знак на марка бира. Кайл отново прави сделка. Месец по-късно този комплект за парти е продаден за снегомобил.

Седем продажби по-късно Кайл бил твърде далече от заветната си мечта да си купи къща, но не се предавал. 

Следващото предложение към него било за ван за доставки. Когато го пуска в продажба, Кайл обявява, че лично ще го закара на купувача, ще са платени всички данъци и дори ще има ароматизатор в кабината. Офертите започват да валят! Кайл се спира на най-атрактивната от тях - музикален договор. Него продава на една певица срещу едногодишен наем на жилище в Аризона. 

Кайл най-накрая има дом, но не е негово лично притежание! Седмица по-късно той разменя едногодишния наем за една вечер с музикалната легенда Алис Купър. Негова съседка в Аризона има нужда от този наем, затова моли шефа си Алис Купър да му помогне. Така Кайл успява да представи идеята си как е стигнал от кламер до музикална звезда от сцената. Музикантът му помага, като двамата държат огромен макет на кламер. 

За да си купи къща, Кайл има нужда от стъпки за следващите си планове. Феновете, последвали Кайл, са шокирани от това, което той правил впоследствие. Приема оферта за преспапие. Това, което те не знаят обаче, е, че 2 месеца преди това с Кайл се е свързал един холивудски актьор, който прави филм с част от него, в която се говори за малко известни факти. Актьорът притежавал една от най-големите колекции с преспапиета. Така след около 13 продажби Кайл разменил неговото know-how за кламера за роля във филм. 

Това, което станало после, било напълно неочаквано!  

Киплинг - малко градче в Канада, поискало ролята в този филм, за да направят града по-известен. Какво му предложили в замяна - къща с ферма в техния град. Когато се премества там, прави парти, на което кани 11 от 14-те човека, с които е имал сделки. В града вече е направен и паметник - голям червен кламер, посветен на историята на Кайл. Така мястото също постига целта си - да стане по-извесно. 

Историята на Кайл доказва, че всичко е възможно, стига много да вярваш и да положиш усилия.

Впоследствие Кайл създава сайта One red paperclip, където споделя своите креативни идеи и планове. Своята история той описва в книга - "Един червен кламер". Често го ангажират за лекции, с които да вдъхновява храта и да споделя опита си. 

 

"Никога не съм харесвал кламери, дори червени. Всъщност най-хубавото нещо, което съм направил, беше да разменя този глупав червен кламер! Такъв е животът!", пише Кайл на сайта си.