"Не смятам, че подготовката в университетите е достатъчно добра, за да подготви изцяло едни бъдещи професионалисти. Причината може би е, че се набляга повече на теорията, а не на практиката. Не се усвояват достатъчно добре качества за реакция при различни кризисни ситуации, а това е водещото" - това споделя Габриела Керемедчийска пред Бисер Кунчев в рубриката на dir.bg "Формулата за успешна кариера".

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Интересът ми към журналистиката ме подтикна и към радиото, и към телевизията. Още като студент във втори курс започнах стаж в bTV Радио груп, също и в bTV Новините. Първите ми стъпки в радиото са като ко-водещ на радио предаване, заедно с Буги Барабата. Всяка събота сутрин освен интересни рок песни, водехме различни и интересни разговори с музиканти и други творци. Месец по-късно започна и стажът ми в bTV Новините. А година по-късно се присъединих към него и като репортер.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Смятам, че е изключително важно за един журналист да е обективен, да събере всички гледни точки и най-вече да помага в решаването на проблеми. Голяма част от темите, които правя през последните години са свързани именно с инфраструктурните проблеми в София. Опасни участъци, нарушения при ремонти, присвояване на средства. Надявам се, че чрез опита си да покажа тези проблеми, да съм успяла да разреша и част от тях. Надявам се след 10 години отново да съм в центъра на събитията, на терен, показвайки проблемите и как да се решат.

Снимка: bTV Media Group

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Една от мечтите ми е да стана журналист. Винаги има нова вдъхновяваща история, която да се разкаже през погледа на друг, да се разбере неговата гледна точка и да се влезе в неговите обувки. Не мога да кажа, че съм надминала мечтите или че съм достигнала предела. Човек винаги има какво още да научи, за какво ново да мечтае и тепърва да сбъдне.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Смятам, че стажовете са много важна част от развитието и бъдещото кариерно развитие на един млад човек. Моят първи досег с телевизия и радио беше именно през стажантски програми още като второкурсник. Освен, че ми помогнаха да разбера изучаваната тогава теория в университета, практиката ме научи как да реагирам в различни ситуации - напрегнати, непредвидими. Смятам, че стажът е една от най-важните стъпки за развитието.

Преди малко повече от година Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Най-важното качество, което може би трябва да притежава е да вярва. Вярата в себе си, вярата, че ще постигне и направи нещо добро. Изключително важно е в медийните среди човек да е спокоен, да може да запази самообладание и никога да не спира да пита. Перфектен кандидат няма. Важно е желанието и търсенето на истината.

Снимка: bTV Media Group

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Моят опит показа, че при избор на стаж не са описани достатъчно добре какви ще са задълженията, на какво ще бъде научен студентът. Търсейки из различни сайтове из интернет, има прекалено еднообразна информация, не са описани възможностите и какви качества ще придобие, явявайки се и ходейки на въпросния стаж.

Каква е рецептата за кариерен успех на Габриела Керемедчийска? Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с три думи, кои ще са те?

Рецептата за успех и трите думи, с които мога да опиша моята кариера са постоянство, желание и много труд.

Има ли нещо, което би променила в пътя си до тук, коя е добрата новина, за която мечтае и какви съвети получава от близките си – цялото интервю може да прочетете на сайта dir.bg