"Все още в България има стажове, които не са платени. Това оставя много будни хора, които носят потенциала в себе си пред вратата. Това не трябва да бъде така и много ми се иска да има промяна, за да може финансовите притеснения да не бъдат спирачка за развитието и сбъдването на мечтите", споделя Натали Пашева, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера". 

Коя е Натали Пашева?

Натали Пашева е кореспондент на bTV Новините от Германия. Завършва журналистика в СУ "Св. Климент Охридски", а по-късно и магистратура със специалност медийна култура в Германия. Започва кариерата си като стажант в неделното предаване "Нека говорят" по bTV, а през 2014 г. става част от нюзрума на bTV Новините. През 2016 г. заминава за Германия, където специализира в редакцията на медийна компания, свързана изцяло с онлайн изданието на N-TV. Репортажите ѝ обхващат политически, социални и теми, свързани с българската общност във Федералната Република, предава като кореспондент за bTV новините, а когато е в България, участва и като коментатор в актуалните предавания нa bTV.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите ми стъпки в журналистиката започнаха преди близо 10 години. Бяха в спортен сайт, а няколко месеца по-късно благодарение на колега, когото днес наричам приятел, попаднах в екипа на предаването "Нека говорят". Там, ако мога да перифразирам едно прекрасно българско стихотворение, бих казала, че в редакцията попаднах на журналисти и станах журналист. Освен първи стъпки в професията това беше място, на което открих и приятели, които и до днес са важна част от живота ми.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Никога не съм градила конкретна картина. Но ако искам нещо след 10 години, то е работата ми да ми носи същата удовлетвореност и усещане за смисленост в края на деня.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Пътят ми взе рязък завой преди няколко години, когато поради лични причини се преместих да живея в Германия - стъпка, която беше далеч от мечтите ми. Но това отвори много очите ми за света и все повече искам да го опознавам и разбирам. Това ми помага да разбирам повече и случващото се в България.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажовете са възможността на младите хора да опитват различни неща. И да открият това, което искат да превърнат в свое ежедневие.

Преди около година Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалният кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Няма по-ценно от желанието да се научиш. Няма невъзможни неща, вярвам, че човек може да постигне всичко, което желае. Стига да понесе и тежестта на мечтите си, защото всяка монета има две страни.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Все още в България има стажове, които не са платени. Това оставя много будни хора, които носят потенциала в себе си пред вратата. Това не трябва да бъде така и много ми се иска да има промяна, за да може финансовите притеснения да не бъдат спирачка за развитието и сбъдването на мечтите.

Каква е рецептата за кариерен успех на Натали Пашева?

Отнасям се с уважение към всичко, което правя.

С какво се гордее, коя новина би искала да сподели и с кои три думи дефинира кариерата си до момента – вижте в цялото интервю на dir.bg.