Младият репортер на bTV Бесте Сабри привлече вниманието на зрителите със задълбочени разработки по темата за COVID пандемията във всичките й аспекти - медицински, образователен и човешки. Тя е част от екипа на bTV Новините едва от декември 2020 г., но заслужи високата оценка и на своите колеги – миналата година бе избрана за репортер на годината на bTV. Виждаме я на екран почти всеки ден, но знаем малко за нея. Редакторът на вестник "Всичко за семейството" Пепа Йорданова повдига завесата около историята на Бесте с портретно интервю за журналистката в новия брой на изданието.

"Не съм очаквала, че толкова бързо ще получа признание за работата си. За мен беше изненада, но хубава. Това е голямо признание от колегите. Може би най-добрата и ценна награда, колкото и клиширано да звучи. Защото е дадена от хората, които знаят какво е работа на терен. Трудно е да изпъкнеш с нещо различно сред колегите си, всеки е мотивиран и амбициран да даде 100% от себе си. Когато получиш и награда за труда си, се чувстваш още по-вдъхновен, но и по-отговорен. Всеки път, когато си седя на бюрото и погледна грамотата, си поемам дълбоко дъх и си казвам, че този репортаж трябва да е по-добър от предишния", споделя Сабри за високото признание "Репортер на годината", което Бесте получава от колегите си.

Името Бесте означава музикална композиция, а ако се добави наставка, става "сътворявам", "творя". Пътят й започва в езиковата гимназия в Шумен. Още тогава разбира, че ще се развива в хуманитарната сфера. Това предначертава избора на журналистиката, макар да се колебае и за правото.

"Бях категорична, че това искам. А не да бъда обречена цял живот да работя нещо, което не ми харесва. Дори да е за много пари, няма да си струва, след като не съм щастлива", убедена е Бесте.

Завършва журналистика в Абърдийн, Шотландия. След това прави магистратура по международни отношения. Получава възможност и за един семестър специализация в САЩ. По време на следването си създава ценни контакти с колеги от цял свят. Те й помагат и при намирането на събеседници за емблематичния й филм на bTV Репортерите "Цената на майчинството".

Тъй като желае да се развива във Великобритания кандидатства за стажантска програма на Би Би Си.

"Бях стигнала до трети кръг, даже имах насрочено интервю. Но дойде пандемията, отложиха всички програми. Изборът ми да беше да остана една година, да се надявам на чудо и да започна почасова работа, или да се върна", спомня си Сабри.

Така тя се завръща в България. Работи няколко месеца в БНР Щумен, а през декември 2020 г. започва работа в bTV като стажант-репортер.

Най-ценните качества на Бесте Сабри като репортер са детайлното проучване и усърдието, с което разработва материалите си. Отделя специално внимание и време за пресяване на новините. Подбира прецизно източниците си, всяка дума проверява с 5-6, с 10 телефонни разговора.

"Много лесно е да се подхлъзне човек, а след това отговорността е изключително голяма. Хората са достатъчно наплашени. Неприемливо е да поднесеш нещо невярно, което може да ги уплаши още повече", категорична е репортерката.

И още – какво прави Бесте Сабри в личното си време, как отпочива и какви са нейните хобита – може да прочетете в новия брой на в-к "Всичко за семейството".