Юлия Волкова, бившата поп сензация от "Тату" и икона на ЛГБТИ общността, представи най-новото си начинание, което идва напълно неочаквано - певицата ще се кандидатира за руския парламент, пише The Calvert Journal.

36-годишната изпълнителка ще се кандидатира да представлява управляващата партия "Единна Русия" в град Иваново на предварителните избори за парламентарните избори в страната през есента.

Носейки колие с блестящ диамантен кръст, Волкова казва в предизборния си видеоклип, че иска "да промени отношението на управляващите към хората".

Родената в Москва звезда продължава да изброява проблемите, пред които е изправено Иваново - от лоша инфраструктура и липса на работни места, през западаща индустрия, до корупция в правителството. Волкова нито обяснява ролята на "Единна Русия", която контролира парламентарно мнозинство от 2007 г., за положението на тези проблеми, нито предоставя решения - поне засега.

"Да, в миналото не бях политик, но както знаем, човек не се ражда политик - той се превръща в такъв", казва Волкова, като същевременно признава за "минали грехове", въпреки че не разяснява какви биха могли да бъдат те. Певицата обаче използва слогана "Нас не догонят" - култовия припев от едноименния хит на "Тату" от 2001 г.

В интервю пред "Радио Свободна Европа" политическият анализатор Александър Кинев коментира, че кандидатурата на Волкова е опит за "карнавализиране" на изборите и отвличане на общественото внимание от важни въпроси - като затвора на опозиционния лидер Алексей Навални.

"Промотирането на някога известни изпълнители, които снимат забавни видеоклипове на ръба на политически боклук, отвлича вниманието. Тоест, вместо да обсъждат темата за репресиите и несправедливите изборни правила, от които реалните кандидати са забранени, гражданите са поканени да говорят за това колко смешни са тези видеоклипове. Това е опит да се затрупа медийната сцена с политическа украса."

Юлия Волкова и Елена Катина (Юля и Лена) станаха световноизвестни като лесбийската двойка от "Тату", въпреки че това е само маркетингов имидж. Името на дуета "Тату", създаден през 1999 г. и прекратем през 2011 г., идва от израза "Та любит Ту" ("Едната обича другата"), а песните им "Я сошла с ума" и "Нас не догонят" от дебютния албум "200 по встречной" стават мега хитове.