Науката за разчитане значението на бенките се нарича молеософия (мole - бенка) или още moleomancy. Тя е разпространена най-вече в Китай, където се счита, че всяка бенка на лицето му придава допълнителен потенциал. За най-безопасни и носещи щастие се считат бенките с перфектна, кръгла форма, в чист чист черен или червен цвят. Бенките, които са кафяви, жълтеникави, имат бял контур или трудно се забелязват, се считат за лоша поличби.

Бенката може да направи едно лице особено разпознаваемо. Замислете се за бенката на Мадона, която много от нейните фенове искаха да имат и използваха черен молив, за да се сдобият с нея. Ето и още няколко известни жени, чиито лица стават още по-чаровни и запомнящи се с бенки, както и какво означават те. 

Джулия Робъртс - бенка под дясното око

Джулия Робъртс няма големи бенки по лицето, но ако сте гледали внимателно филмите "Хубава жена" или "Яж, моли се и обичай", няма как да не сте забелязали малкото кръгче под дясното й око. В тези филми има близки кадри на хубавото й лице, на които това може да бъде видяно. Когато се усмихне обаче, а това актрисата прави често - все пак усмивката й е едно от най-красивите й бижута, бенката се скрива. 

Бенките, които се намират близо до очите, символизират сълзи. Бенка, близо до външния ръб на окото, означава късмет с парите и много добри приятели. Такива хора имат слабостта лесно да се поддават на чара на противоположния пол.

Мария Бакалова - бенка под носа

Името на Мария Бакалова нашумя особено много покрай главната й роля в продължението на приключенията на казахстанския журналист Борат (в ролята Саша Барън Коен). Тя влезе в ролята на дъщерята на Борат, която, по странно стечение на обстоятелствата, е бременна от него. Двамата гостуваха във вечерното шоу на Джими Кимъл, където Борат съобщи, че коронавирусът е дело на евреите, а "дъщеря му" на чист български поиска Джими да си свали гащите.

Актрисата спечели награда за "Най-добра женска поддържаща роля" на Фестивала на нюйоркските критици.

Мария Бакалова има бенка от лявата страна, под носа. Бенка под или около ноздрите е положителен знак. Наричат тези бенки "Пазители на съкровище". Те са охрана, защитават върха на носа и въздуха, който влиза през него и заради това сме живи. Човек с такава бенка има потенциал за изключително богатство. 

Вера Йорданова - бенка на брадичката

Вера Йорданова е една от големите актриси, участващи в сериала на bTV - "Белези". Основна линия в сюжета е историята на сестрите Надежда и Вера, в чиято Йорданова тя се преобразява. Изключително силно е и останалото актьорско присъствие - Анастасия Лютова (Надежда), Пенко Господинов (Боян), Валентин Ганев (Стоян), Ирен Кривошиева (Мария), Клементина Фърцова (Радост), Иво Аръков (Никола), Стоян Радев (Веселин), Албена Колева (Гинка), Ирина Атанасова (Силвия), Балена Ланджева (Неда), Матей Митев (Боби) и други. Сериалът разказва за любовта, човешките съдби, сложните семейни взаимоотношения и др. 

Вера е българо-финландски модел и актриса. Родена е на 28 август 1975 година в Хелзинки, Финландия в семейството на български музиканти, които по онова време са на международно турне. Тя живее в Ню Йорк, а след това и в Лос Анджелис. Участва в редица продукции, сред които и "Хостел" с продуцент Куентин Тарантино.

Вера ражда сина си на 42 години. Той се казва Кийран. Името му означава "лъч светлина". Избира го, защото сънува красив сън с лъч светлина малко преди баща й да почине. Самата Вера преживява тежко физическо изпитание и с много воля, медитация, иглотерапия и здравословно хранене успява да се справи с тежка дискова херния, за която лекарите й били назначили операция и антидепресанти.  

Вера Йорданова има бенка под устната, в лявата част на брадичката. Според молеософията това означава упоритост и решителност. 

Вера Йорданова
Снимка: bTV

Синди Крауфорд - бенка над горната устна

Синди е един от най-известните топмодели на 90-те години. Тя е висока, с леко мускулесто, добре оформено тяло, тъмна коса, вежди с характерна чупка и завладяваща походка. Освен от изявите си на модния подиум, реклами и фотосесии, тя става известна и със серията си видеотренировки за добра форма. 

Малко след като се запознава със съпруга си Ранде Гербер през 1994, двамата отиват заедно на пътешествие.

"Тя се качи с мен в самолета и оттогава не съм я пуснал!", казва той.  

Характерна за Синди е широката усмивка, а това, което я прави още по-красива, е бенката в горния ляв ъгъл на горната й устна. И макар много хора да я намират за чаровна, в детството си Синди много е страдала заради тази бенка. При това не заради кого да е, а заради собствената си сестра. Според MSN тя й измислила прякора Бенката и дори я заплашвала, че ще я откъсне. 

Бенката на това място се нарича още "храна за късмет". Това показва, че човек ще има късмет. Това не включва храна, която получаваш наготово, но и всички по-фини неща в живота като вино, музика, мъже и жени. С главозамайващата кариера, която има, Синди май доказва, че това е истина. 

Сара Джесика Паркър - бенка вдясно на брадичката

Актрисата, станала суперизвестна като градското момиче от "Сексът и градът", прави впечатление с ексцентричните си дрехи и огромното количество обувки. Такава е и в ролята на Кари, и в истинския живот. Наското феновете на сериала бяха зарадвани от тийзър на третата част на сериала. Предстои тя да излезе, но без участието на Ким Катрал - в ролята на Саманта

Освен с високите си токчета, Сара Джесика Паркър правеше впечатление и с широката си усмивка, подчертана от бенка в дясната част на брадичката. През 2008 година обаче, след снимките на първия филм "Сексът и градът", бенката от лицето й мистериозно изчезва. В Шоуто на Дейвид Летърман тя споделя, че си е направила малка хирургическа интервенция за премахването й.  

"Не ми пукаше за нея, а и имах 6 свободни дни, в които можех да бъда подута и с лепенки и никой да не се интересува от това", допънила тя. Паркър разказа и интересен случай малко след това, в който нейна фенка се приближава до нея на плажа, но била искрено разочарована, че Сара е премахнала "подписа си". 

"Не е ли моят мозък моят подпис?" - била възмутена актрисата. 

Бенка в дясната част на брадичката означава инат.