Кожа, излагана по-дълго време на слънце има тенденция към образуване на повече бенки. Въпреки това, бенки могат да се появят и върху недосегаеми от слънчевата светлина зони, каквито са дланите, стъпалата и гениталите.

#Какво провокира появата на бенки
Бенките са по-често срещани при хора, предразположени към лунички. За разлика от луничките обаче, които винаги са плоски, бенките могат да са както плоски, така и да изпъкват над кожата. Появата им се дължат преди всичко на увеличеното количество тъмен пигмент, наречен меланин. Бенки се наблюдават сред хора от всички раси (европеидна, азиатска, африканска), но най-често се срещат при хора със светла кожа, руса или червена коса, както и при хора със зелени или сини очи. При тях рискът от образуване на рак на кожата е най-голям, което налага задължителното използване на продукти с висок слънцезащитен фактор.

#Имат ли бебетата бенки
Да. Бенките могат да се образували върху кожата на човек още в пренаталния период. Те се дължат на генетичния фактор. Като цяло генетичните бенки се срещат изключително рядко и носят немалък риск от злокачествено израждане. Те са предшественици на меланома (кожен рак) и хирургичното им лечение трябва да започне още през първата година от живота на детето. Придобитите бенки обикновено се появяват след раждането и броят им постепенно нараства с времето. Основният фактор за възникването им, както вече споменахме по-горе, е слънчевото облъчване, особено при хора със светла кожа.

#Защо се появяват нови бенки при възрастни
Както вече стана ясно, бенки могат да възникнат и по-късно през годините в резултат на външни фактори, най-вече след прекалено излагане на слънце. Бенките се дължат на ненормално развитие на определени кожни структури. Точният им произход все още не е изяснен докрай. Препоръчва се пациентите да бъдат наблюдавани периодично и при настъпване на промяна в някои от вродените бенки те да бъдат оперативно отстранени.

#Какво всъщност представляват бенките
Придобитите обикновени невуси (бенки) са малки петна върху кожата, които се характеризират със симетрична , кръгла или овална форма, резки и добре очертани граници, светло- или тъмнокафяв цвят. Локализират се най-често върху откритите части на тялото – лице, ръце и крака. Подобно на вродените бенки, и придобитите подлежат на наблюдение и проследяване и при настъпване на промени се отстраняват.

#Кои са най-опасните за здравето бенки
Това са т.нар. „диспластични” бенки – те са с неправилни граници и крият риск от преминаване в меланом. Ако имате подобни невуси, е необходимо не само вие да наблюдавате развитието им, но и периодично да се консултирате със специалист.
В началните стадии на развитие „типичните” клинични особености на класическия меланом могат да липсват, но настъпилите изменения в бенката винаги трябва да будят съмнение за злокачествен промяна.

#Защо опасните бенки трябва да се отстраняват
Неправилно е схващането, че бенките не бива да се оперират, за да не преминат в злокачествени заболявания. Всяка бенка може да се отстрани, а отстраняването на такива, подложени на триене, е задължително!
Отстраняването на пигментните бенки се провежда чрез изрязване в зоната на здравата кожа. При някои видове бенки полезни могат да бъдат: електрокоагулацията, лазерното лечение и криотерапията.