Спор за заплащане и защита от изкуствения интелект между най-голямата музикална компания в света Universal Music (UMG) и социалната платформа ТикТок остави милиони млади потребители по света без достъп до песните на техни любимци като Ариана Гранде, Тейлър Суифт, Дрейк и куп други звезди.

В четвъртък потребителите на популярната платформа по света бяха разочаровани да открият, че видеоклипове, озвучени с музиката на десетки от най-известните изпълнители на световната сцена, вече са без звук.

Снимка: Getty Images

Два дни по-рано UMG обяви в открито писмо, че няма да поднови договора си с ТикТок и обвини платформата, че "се опитва да изгради бизнес, основан на музиката, без да плаща справедлива цена за музиката", че "тормози" компанията да приеме сделка "на много по-ниска от справедливата пазарна цена, която не е съобразена с нейния експоненциален растеж". От музикалната компания казаха, че платформата предлага на изпълнителите и авторите на песни сума, която е "само част от ставката", която други големи социални платформи им плащат.

Снимка: Getty Images

От UMG обявиха също, че ТикТок допуска на платформата музика, създадена от изкуствен интелект, и настоява свободата да продължи да го прави да бъде изрично посочена в договора, който подновява изтеклото на 31 януари споразумение между двете страни.

Снимка: Getty Images

От ТикТок отхвърлиха обвиненията и заявиха, че действията на UMG вредят на музикантите и певците.

Това не попречи на най-голямата компания в музикалната индустрия да изпълни решението си и да спре достъпа до продукция с нейните лейбъли на социалната платформа. Макар и сложно за изпълнение, това е възможно и не е прецедент. „Ню Йорк таймс“ припомни как UMG спря достъпа до продукцията си за девет месеца през 2008 г. и 2009 г., когато водеше битка за права и заплащане с ЮТюб.

Снимка: Getty Images

С ТикТок ситуацията е малко по-различна. В приложението потребители публикуват свои видеоклипове и ги озвучават с парчета от аудиобиблиотека, в която музиката е основно на компании от ранга на UMG. За да изпълни искането на UMG, ТикТок заличи песните на компанията от музикалната си библиотека и парчетата на изпълнителите вече не могат да се ползват за нови видеоклипове на потребителите. За вече съществуващите видеоклипове, озвучени с продукция на UMG, ТикТок спира звука на клиповете изцяло. Върху тях се появява обяснителен надпис „Този звук не е достъпен“( “This sound isn’t available”).

На официалните профилни страници на артисти като Тейлър Суифт например секциите, в които за потребители бяха достъпни десетки песни, вече са празни. Целият процес на заличаване на продукцията на UMG се очаква да продължи няколко дни. В четвъртък представител на ТикТок обясни, че не знае колко видеоклипове ще бъдат засегнати, но вероятно става дума за милиони.

Снимка: Getty Images

През последните десетилетия подобни ситуации в резултат на конфликти между компании са обичайни за този бизнес, в който технологичните иновации предизвикват музикалната индустрия да търси справедлива компенсация. Това напрежение е движеща сила в музикалния бизнес от Напстър и ЮТюб до Пандора и сега ТикТок, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Рано е да се прогнозира какъв ще е цялостният ефект от изтеглянето на музиката на UMG от платформата, в която общуват милиони тийнейджъри по света.

През февруари миналата година в Австралия платформата си направи експеримент, като ограничи достъпа до известно количество от лицензираната музика, която предлага, припомня „Билборд“. Идеята на теста бе да се определи профилът на аудиторията и потребителите на приложението и въздействието на музиката върху начините на използване на приложението, припомня БТА.

Реакциите на част от потребители в Австралия не закъсняха. Някои от тях мигновено се оплакаха в Екс (известна преди като Туитър). „ТикТок наистина съсипва собственото си приложение с този боклук: “звукът е премахнат“, написа един от потребителите в Австралия. „Какво, по дяволите, им става на тези от ТикТок, че махат половината от музиката?“, възмути се друг.

Представител на голяма музикална компания от САЩ сравни действията на UMG с тези на гилдиите на актьорите и на сценаристите в Холивуд от миналата година, писа „Билборд“. Стачките за по-високо заплащане и защита от настъплението на изкуствения интелект блокира филмовата индустрия за месеци. Според него има надежда позицията на UMG да доведе до значителни промени и дългосрочни ползи за музикалната индустрия. Има вероятност натискът да се увеличи, ако другите големи музикални компании като Sony Music Entertainment и Warner Music Group (WMG) решат да оттеглят каталозите си, когато настъпи моментът да подновят лицензионните си споразумения.