Специален виртуален филтър празнува красотата и богатството на българския език сред по-младите. АR технологията (с добавена реалност) помага на потребителите да открият своята дума на деня.

От „ухажор” и „любя” до „наздраве” и „бръмбазък”, буквите във филтъра на Viber се завъртат в магичен низ, а при докосване на екрана, думичка се пада на случаен принцип. Думите са позитивни, закачливи и благозвучни, а някои от тях са напомняне и препратка към художествената литература и народното творчество, тъй като са отпаднали от ежедневната комуникация.

Някои от думите произлизат от други езици, но с годините, поради потребността им, са се превърнали в напълно установени културни заемки в българския език, като например „оптимист”.

В специална анкета в официалния канал на приложението, в която са се включили повече от 13 000 респонденти, 89% от отговорилите посочват, че свързват 24 май с нашата писменост и култура, а всеки трети споделя, че през изминалата година е прочел над 11 книги. Печатната книга остава водеща с над 60% привърженици, а на второ място с тридесет на сто от отговорилите се нареждат телефонът и таблетът.

В допълнение към филтъра всеки може да изпрати във Viber поздравителна картичка до свой познат. Предизвикателството е да успее да направи това, като ограничи пожеланието си само до една дума, която собственоръчно да попълни в предварително избран дизайн.